Titel-training

Hoe de training het welzijn en de gezondheid van je paard beïnvloedt

“Don’t try to change something that is already perfect”
Divah

Training

Als we er eens goed over nadenken is het best een raar idee om op een paard te gaan zitten en bijvoorbeeld dressuur te rijden of over hindernissen te springen. Het lichaam van een paard is van nature bij uitstek geschikt om te bewegen, maar tijdens de evolutie van het paard is er geen rekening mee gehouden dat ze ooit een ruiter op haar rug zou moeten dragen, laat staan dat ze met haar hoofd in een “net” houdinkje moet lopen omdat dat er “mooi” uitziet.

We vinden het normaal omdat we opgegroeid zijn met het idee dat een paard ervoor is om bereden te worden. Als we nu eens bewust gaan kijken wat het effect is van onze training en eisen aan het paard dan zul je zien dat paarden erg hun best voor ons willen doen, maar overbelast raken, vaak blessures oplopen of “gedragsproblemen vertonen tijdens het werk. Ik zet “gedragsproblemen tussen haakjes omdat het paard ons alleen maar iets wil vertellen en wij niet in staat zijn om subtielere signalen in een eerder stadium op te vangen.

Veel sportpaarden worden op jonge leeftijd al afgekeurd voor de sport of zelfs voor “recreatief gebruik”, dit lijkt me toch wel de moeite waard om eens te kijken waardoor zoveel paarden in de problemen komen. Wat wij van een paard in de training vragen is niet te vergelijken met wat een paard van nature zou doen. De hoeveelheid beweging is meestal te laag en de training is te veel, te intensief in korte tijd en de bewegingen zijn niet conform hoe het dier op de prairie zou rondrennen. Veel paarden worden onder omstandigheden gehouden die te kort doen aan hun lichamelijke, emotionele, mentale en sociale behoeften. Denk aan gebrek aan (bewegings)vrijheid, geen of nauwelijks (lichamelijk) contact met soortgenoten, verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme en voeding die afwijkt van wat een paard van nature zou eten, waardoor voedingsgerelateerde problemen ontstaan.

Wanneer daarnaast de training niet goed afgestemd is op het paard kunnen kreupelheden, rugproblemen, slechte algehele gezondheidstoestand en gedragsproblemen al of niet tijdens het werk het gevolg zijn.

In dit artikel zal ik alleen ingaan op een onderdeel van de training, maar alle andere genoemde punten zijn minstens zo belangrijk. Om een paard te kunnen trainen moet het dier in een goede gezondheid verkeren zowel lichamelijk als psychisch.

De natuurlijke scheefheid of gebogenheid van het paard: Het trainingsonderdeel waar ik jullie wat over wil vertellen is de natuurlijke scheefheid of gebogenheid van een paard en wat “rechtrichten” nu precies betekent. Paarden zijn van nature links- of rechtgebogen. Dit is een beetje te vergelijken met “ons links- of rechtshandig zijn”. De gedachte is dat deze gebogenheid ontstaat door de vorm van het paard. Wanneer je een paard van boven bekijkt zie je dat de voorkant van het paard smaller gebouwd is dan de achterkant (figuur 1).

Als één achterbeen sterker is dan het andere waardoor het meer naar voren geplaatst wordt, zal dit voor een gebogenheid in het lichaam zorgen. Als je geblinddoekt van de ene zijde van een zaal naar de andere moet lopen kom je nooit recht aan de overkant aan vanwege ditzelfde fenomeen, je maakt als het ware een soort bochtje naar links of naar rechts.

Een paard kan een gebogenheid naar links of naar rechts tonen in de wervelkolom wat ook wel een scoliose wordt genoemd (figuur 2). Vrij in de natuur ondervindt een paard hier geen problemen van, maar sinds we besloten hebben om paarden te berijden is de belasting niet natuurlijk meer. Ze moeten extra gewicht dragen wat hun evenwicht verstoort en de houding en oefeningen die we vragen zijn toch ook niet volledig natuurlijk meer. Dit alleen al kan blessures veroorzaken door overbelasting van de weefselstructuren in het lichaam van het paard.