Waarom worden haren wit na een verwonding?

De huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is de opperhuid die weer bestaat uit een hoornlaag en een kiemlaag (zie plaatje). De hoornlaag is een stevige laag die bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën, kou, hitte, straling, chemische stoffen etc. Onder de opperhuid ligt de lederhuid en daaronder bevindt zich het onderhuids bindweefsel wat voornamelijk vetcellen bevat die energie kunnen opslaan en zorgen voor isolatie.

Witte haren na verwonding

In de huid liggen de haren met de haarzakjes (bruin) en aan zo’n haartje ligt ook een talgkliertje. Daarnaast bevat de huid zweetklieren (donkerblauw), althans bij het paard en de mens. De huid is goed doorbloedt, in rood worden de slagadertjes aangegeven en in blauw de adertjes.

In de kiemlaag van de opperhuid bevinden zich de melanocyten. Dit zijn cellen die melanine vormen. Dit is een pigment oftewel een kleurstof waardoor de huid en de haren een kleurtje krijgen. Wanneer er een verwonding optreedt of een drukking raken deze melanocyten beschadigd en produceren ze dus geen pigment meer waardoor de huid (litteken) roze wordt en de haren wit.

Bekende plaatsen voor drukkingen zijn de schoft door de deken en de pijpbenen door pijpkousen. Drukkingen door het zadel komen tegenwoordig wat minder vaak voor.

Daarnaast is er ook een onschuldige huid aandoening waarbij de vacht of de huid spontaan een wit (roze) vlek of witte vlekjes krijgt. Dit wordt vitiligo genoemd en wordt vaak gezien rond de neus en de anus.

Naar boven Disclaimer Vraag en antwoord