Moet ik de penis en de koker van mijn paard wassen en zo ja hoe vaak?

Dat hangt volledig af van je paard. Het is zeker goed om bij een ruin (of hengst) in de gaten te houden hoe de penis en de koker eruit zien.

Alle mannelijke paarden produceren smegma. Dat is een beetje grijsachtig, plakkerig niet zo fris ruikend goedje. Soms kun je dit zien rond de opening van de koker en als er echt wat te veel van geproduceerd wordt, kun je dit ook op de achterbenen aantreffen. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat de penis en de koker aan een wasbeurt toe zijn, maar wat extra aandacht is dan wel op zijn plaats.

Ruinen en hengsten trekken natuurlijk over het algemeen hun penis op zodat het niet zo makkelijk is om deze te controleren. Tijdens het plassen schachten ze uit en kun je checken hoe deze eruit ziet. Bij hengsten en bij ruinen die denken dat ze nog een beetje hengst zijn kan het ook helpen om ze even bij een merrie te laten snuffelen, maar pas dan wel goed op. Was bijvoorbeeld de penis niet terwijl een hengst staat te snuffelen met een merrie want hij kan dan erg fel reageren.

Sommige paarden ontwikkelen korstachtig materiaal op de penis, wat bestaat uit oude huidresten. Hier blijft veel vuil in en aan vastzitten. Dan is het zaak om zeker een keer te wassen.

Rond de uitgang van de plasbuis zit bij paarden een cirkelvormige groeve. Hier kan smegma zich in ophopen en kan zich een smegmasteen ontwikkelen. Wanneer deze groot wordt kan het zo zijn dat het paard niet goed meer kan plassen omdat de urinebuis dichtgedrukt wordt. Controleer hier dus altijd op bij het wassen.

Veel paarden vinden het niet zo fijn als hun penis gewassen wordt. Als ze al uitschachten, zullen ze vaak het hele zaakje weer optrekken als je wilt gaan wassen of de penis vastpakt om dit te doen. Je kunt vaak wel de koker goed wassen ook aan de binnenkant. Gebruik bij het wassen altijd (hand)warm water, let er goed op dat het water niet te heet is!. Gebruik geen prikkelende of bijtende middelen. Het kan voldoende zijn om warm water te gebruiken, mochten er veel huidkorsten op de penis zitten kan een pH neutrale, niet prikkende wasgel liefst zonder toevoeging van parfum en parabenen van dienst komen of in ernstige gevallen een beetje betadine shampoo.

Let op bij het verwijderen van de korstachtige structuren van de penis, die kunnen soms nog aardig vast zitten aan de huid en moeten even goed geweekt worden zodat ze makkelijke loskomen. Anders ontstaan er huidwondjes en is de huid een tijdje goed gevoelig.

Wanneer een paard het wassen niet toelaat of helemaal niet uit wil schachten kun je je dierenarts vragen om hem te sederen (roesje) met een middel dat naast sedatie, wat ervoor zorgt dat je even rustig aan de slag kunt, ook ervoor zorgt dat het paard uitschacht. Met dit middel wordt over het algemeen terughoudend omgegaan bij dekhengsten omdat in een uitzonderlijk geval de penis te lang uitgeschacht blijft en door stuwing uiteindelijk niet meer ingeschacht kan worden zonder veterinair ingrijpen. Hierdoor kan een (lichte) beschadiging van de penis ontstaan en dat is natuurlijk nooit gewenst maar bij een dekhengst al helemaal niet. De kans dat dit gebeurd blijkt in de praktijk echter heel erg klein.

Hoe vaak moet je nu de koker en de penis wassen?
Zo min mogelijk. Het is natuurlijk een heel gevoelig gebied en wassen zorgt voor irritatie wat weer voor de productie van meer smegma kan zorgen. Was dus alleen als het nodig is en dat kan sterk wisselen per paard! Mocht je paard heel vaak een vieze koker hebben of als de koker gezwollen is en/of erg vies ruikt bel dan ook je dierenarts. Dit duidt op een ontsteking en dat is erg vervelend op zich maar kan in ernstige situaties hoefbevangenheid geven doordat de bacteriën die bij deze ontsteking betrokken zijn toxinen produceren.

Naar boven Disclaimer Vraag en antwoord