Vraag: Kan mijn paard samen met schapen op het weiland staan?

Om deze vraag te beantwoorden zullen we eerst even kijken hoe paarden in de natuur leven.

Paarden zijn kuddedieren en leven over het algemeen in haremgroepen. Het kan ook voorkomen dat meerdere haremgroepen een grote kudde vormen onder bepaalde omstandigheden. In ieder geval treffen we een paard zelden tot nooit in zijn eentje aan in het wild. Mochten we een individueel paard tegen komen dan gaat het om een hengst die zijn harem is kwijtgeraakt aan een andere hengst, maar ook nu zal dit paard zo snel mogelijk aansluiting zoeken bij een vrijgezellengroep. Een haremgroep bestaat uit meerdere merries, jonge dieren, een leidinggevende merrie en een leidinggevende hengst.

Paarden vormen kuddes om een aantal belangrijke redenen. Ten eerste biedt een (grote) kudde bescherming voor het individu. Als je alleen bent en je komt een groep wolven tegen is de kans 100% dat de wolven jou achterna komen. Als je in een kudde van 30 dieren leeft is de kans een stuk kleiner dat de wolven nu net jou zien zitten als een lekker maaltje. Daarnaast kunnen 30 paar ogen beter de omgeving in de gaten houden dan 1 paar ogen en kun je zo nu en dan even uitrusten of zelfs gaan slapen.

Paarden zijn ook echte sociale dieren. Behalve dat er binnen de kudde een duidelijke rangorde is hebben paarden ook echte vriendjes. Deze vriendschappen kunnen een leven lang stand houden en je ziet deze paarden dan ook vaak in groepjes van 2 of 3 bij elkaar staan om elkaar te krabbelen of ze staan naast elkaar waarbij paard A met haar hoofd naast de billen van paard B staat en vice versa, zodat ze met hun staart bij elkaar de vliegen kunnen verjagen.

Verder beschikken paarden over twee technieken in het geval dat ze aangevallen worden door roofdieren. De eerste die meestal gezien wordt bij rassen met heel veel bloed is het zo snel mogelijk omdraaien en wegrennen waarbij hoofd en hals zo ver mogelijk bij de aanvaller vandaan worden gehouden. Als je wat grover gebouwd bent, je bent wat minder snel of je wandelt over een bergpaadje dan is deze techniek wat minder handig. Dan kun je er voor kiezen om naast elkaar te gaan staan en de aanval af te slaan met je voorbenen. Dit werkt natuurlijk niet bij alle soorten roofdieren, maar bij bijvoorbeeld wolven heeft dit goed effect. Deze techniek kan natuurlijk alleen maar in kuddeverband.

Tot zover dus nog geen echt antwoord op je vraag, maar die komt eraan……

Paarden staan andere diersoorten toe om zich bij de kudde te voegen. Zo zijn er wel kuddes gezien waarbij paarden, zebra’s en of wildebeesten zich bij elkaar gevoegd hebben. Voor paarden is het vormen van een kudde zo belangrijk dat ze onder bepaalde omstandigheden dus samen willen leven met andere diersoorten. Wat vertelt ons dit nu allemaal?

Paarden voelen zich thuis en veilig in een kudde.Een paard heeft absoluut de voorkeur aan gezelschap van andere paarden en heeft echte vriendschappen.

Een paard kan met andere dieren een kudde vormen.

Hiermee is dus je vraag beantwoord.

In principe kan een paard met schapen op de wei, maar je paard wil echt graag gezelschap van andere paarden. Een paard zou ook bijvoorbeeld met koeien op de wei kunnen en van geiten is bekend dat ze wel als gezelschap voor een paard gebruikt worden. Er zit wel één grote maar aan; Niet ieder paard is gesteld op kleine dieren zoals schapen en geiten en zullen er bijvoorbeeld achteraan gaan jagen. Dit kan er heftig aan toe gaan! Het is dus wel goed opletten als je deze dieren bij elkaar zet hoe het paard erop reageert.

Vanuit veterinair oogpunt zijn er geen bezwaren om schapen, geiten, koeien en paarden bij elkaar te zetten. Er zijn geen echte risico’s bekend met betrekking tot ziekten zoals maagdarm wormen die van schapen (of de andere genoemde dieren) over gaan op paarden . Er zijn wel wormen bekend die bij al deze diersoorten voor kunnen komen, zoals leverbot, maar aangenomen wordt dat het besmettingsrisico niet duidelijk hoger wordt als deze diersoorten samen op de wei staan. Vaak wordt er ook een weide regime toegepast waarbij bijvoorbeeld schapen geweid worden nadat er paarden op het land hebben gestaan.

Er zijn overigens wel ziektes te bedenken die over kunnen gaan van schaap op paard of andersom. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de huid, maar dit is geen reden om deze diersoorten uit elkaar te houden.

Het samen weiden van ezels en paarden is een andere situatie. Ezels kunnen longwormen bij zich dragen die meestal bij de ezel geen heftige ziekte veroorzaken. Paarden kunnen van deze parasiet echter wel behoorlijk ziek worden. Dat klinkt natuurlijk allemaal ernstig, maar als je de paarden en de ezels goed ontwormd en gelukkig zijn deze longwormen nog goed gevoelig voor de huidige ontwormingsmiddelen, dan hoeft ook het samen weiden van ezels en paarden geen probleem te zijn.

Let wel op dat als paarden en ezels niet tegelijkertijd op de wei staan, maar wel op dezelfde weides grazen, dat de wei natuurlijk wel besmet kan raken met longwormen. Dan geldt hetzelfde met betrekking tot ontwormen als wanneer paarden en ezels tegelijkertijd op dezelfde wei staan.

Artrose
Tekst onder de foto

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid