Vraag en antwoord: hoe houd ik mijn oudere paard fit?

Deze vraag kwam binnen van een van de bezoekers van onze site en wij zijn op bezoek gegaan bij een plek waar ze zeer veel ervaring hebben in het gezond houden van oudere paarden: Nationaal Rusthuis voor paarden - De Paardenkamp in Soest. We kregen een rondleiding van Reinier (de beheerder) en Michel (bestuurslid).

Naar aanleiding van de informatie die we hebben gekregen tijdens ons bezoek vind je hieronder de belangrijkste gezondheidsonderwerpen waar je op moet letten bij oudere paarden:

Gebit en voeding

Wat betreft gezondheidsproblemen hebben de oudere paarden vaak last van hun gebit. Gevolg is dat ze niet goed meer kunnen eten en te weinig voedingsstoffen binnen krijgen waardoor hun conditie weer achteruit gaat.

De paarden die bij De Paardenkamp veel last van hun gebit hebben gaan overdag naar de wei maar staan ’s nachts op stal. Ze krijgen dan wat gedroogd gras (kleiner gesneden zodat ze het makkelijker kunnen kauwen) en veulenbrok geweekt met tarwezemelen. Veulenbrok staat wat betreft samenstelling dicht bij seniorenvoer.

Paarden die zelfs moeite hebben met dit gedroogde gras krijgen een beetje snijmais om zo toch vezels binnen te krijgen. Grote hoeveelheden snijmais kan diarree veroorzaken waarschijnlijk door de zuurgraad. In kleine hoeveelheden is het een goede aanvulling op het krachtvoer. Verder zijn er speciale senioren brokjes waar veel ruwe celstof in zit. Deze moeten geweekt worden en kunnen dan aan het paard gevoerd worden als vervanging van ruwvoer. Anders zouden de paarden met ernstige gebitsproblemen alleen maar krachtvoer binnen krijgen en dat is niet gunstig voor de gezondheid van het maag-darmkanaal. Een paard heeft een gezonde darmflora nodig om de vertering en opname van voedingsstoffen optimaal te houden evenals de conditie van de darmen. De darmflora houdt het milieu in de darmen in balans en zorgt ervoor dat ziekteverwekkende bacteriën minder kans hebben om “aan te slaan”. Goede kwaliteit ruwvoer (vezels) is nodig om de darmflora in goede staat te houden.

Sommige oude paarden hebben een dusdanig slecht gebit dat ze helemaal geen ruwvoer meer kunnen verwerken. Bij dit paard ontbreken alle kiezen.

De kauwspieren van dit paard zijn verdwenen omdat deze niet meer gebruikt worden.

Beweging

Ervaring heeft in de loop der jaren geleerd dat oudere paarden veel moeten blijven bewegen. Stonden de paarden vroeger in de winter vrijwel alleen op stal, tegenwoordig gaan ze iedere dag in de paddock zodat ze meer bewegen.

De beweging is noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden maar daarnaast zijn er sindsdien beduidend minder koliekgevallen en hebben de paarden minder last van oedeem. De sterfte onder de oudere paarden als gevolg van koliek is inmiddels minimaal geworden.

Een aantal oudere paarden heeft last van artrose. Belangrijk is dat deze paarden in beweging blijven. Het houden van paarden in potstallen is hier ook goed voor omdat paarden meer ruimte hebben om te bewegen en ook meer zullen bewegen omdat ze in een groep staan.

Wormpreventie

Vroeger werd er bij De Paardenkamp 2 x per jaar ontwormd. Daarnaast wordt de mest altijd uit de weilanden gehaald. Tegenwoordig wordt regelmatig een wormeitelling gedaan bij de paarden (zie voor meer info hierover ons artikel over wormpreventie) en indien er een besmetting wordt geconstateerd worden alle paarden uit de groep ontwormd. Op deze manier hoeven de paarden minder vaak ontwormd te worden en alleen indien nodig is. Bij De Paardenkamp hebben ze daardoor al een periode van anderhalf jaar niet hoeven ontwormen voordat het weer nodig was.

Gelijktijdig met de wormeitelling wordt ook een bloedonderzoek gedaan, dit bloedonderzoek kan onder andere aan het licht brengen of er sprake is van de rode bloedworm. Dit komt niet altijd naar voren in de wormeitelling omdat de infectieuze larven van de rode bloedworm die opgenomen worden in het najaar direct de darmwand ingaan, zich inkapselen en op deze manier overwinteren. De larven groeien dus pas in het voorjaar uit tot volwassen wormen en zullen zolang het larven zijn geen eitjes produceren.

Vachtverzorging

Vachtverzorging van de paard

Sommige paarden verharen moeilijker, dit kan veroorzaakt worden door de syndroom van Cushing. Deze paarden worden geschoren. Bij de ponies (vaak shetlanders) die overmatig zweten wordt onder de buik tot halverwege de flank het haar weggeschoren. Op deze manier kunnen ze het vocht afvoeren.

Op het moment van ons bezoek stonden praktisch alle paarden al op de wei. Het deel dat last van het gebit heeft gaat ’s nachts naar binnen. Er zijn een paar groepen die 24 uur per dag buiten staan en er stonden nog 2 groepen binnen in de potstallen. Deze paarden/ ponies zijn wat te dik en als ze nu al de wei op gaan dan wordt dit alleen maar erger. Zij gaan binnenkort naar buiten.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid