Voeding en EMS

Kan ik mijn paard krachtvoer geven als hij Equine Metabolic Syndrome heeft?

door Dr. Anneke Hallebeek, dierenarts en specialist veterinaire diervoeding

Paarden die EMS hebben zijn gevoelig voor suikers uit het rantsoen. Of eigenlijk het suiker dat ze opnemen kan niet goed verwerkt worden. Als de bloedsuiker spiegel stijg reageert het lichaam met de productie van insuline. Die zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Oftewel dat de glucose het lichaam in gaat en als energie gebruikt wordt.

Paarden met EMS hebben een insuline resistentie oftewel er wordt wel insuline gemaakt maar het effect is laag, dus de suiker en de insuline spiegels blijven lang hoog na een suikerrijke maaltijd. Hoge insuline spiegels worden in verband gebracht met het ontstaan van hoefbevangenheid en hoge suikerspiegels leiden uiteindelijk tot omzetting van de suikers in vetten.

Elk voerdermiddel kan suiker bevatten, ook hooi en gras. Je moet dus een rantsoen kiezen dat zo laag mogelijk zit daarin. Het hooi zou je er op kunnen laten analyseren. Je kunt het eventueel ook in water weken. Je spoelt dan wel andere voedingsstoffen uit. Krachtvoer zou ik zeer beperkt houden en als het kan in ieder geval met een laag zetmeel- en suikergehalte zoeken.

Je kunt vaak ook volstaan met een supplement, waar geen suikers inzitten. Bewerkte granen worden makkelijker verteerd in de dunne darm en geven eerder een stijging van het glucose gehalten en mogelijk ook een hogere stijging dan onbewerkte granen. Maar ik denk dat het al veel scheelt als je de porties klein houd en verdeeld over de dag. Dus weinig suikers per keer geeft ook lage glucose- en insuline pieken.

Let er wel op bij het zoeken naar het juiste voer en de samenstelling van het totale rantsoen dat je niet vergeet naar mineralen en vitaminen te kijken. Dat heeft het paard natuurlijk wel gewoon nodig. Als je paard moet afvallen dan kan Sanequi Non-obesitas een goede oplossing zijn. Dit bevat zeer weinig suikers, is laag in energie en levert in combinatie met een beperkte hoeveelheid hooi voldoende mineralen en vitaminen, ook als hij afvalt (kijk op www.sanequi.nl).

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid