Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van een paard Voedingsadviespaard.nl.

In krachtvoer zit relatief veel snelverteerbaar koolhydraat dat snel opgenomen wordt in de darm. Het paard krijgt dan in korte tijd een grote hoeveelheid brandstof in het bloed in de vorm van suikers (glucose). Het paard kan deze brandstof niet zo snel omzetten in energie, daarvoor zou hij flinke arbeid in korte tijd moeten verrichten. Het lichaam gaat echter heel zuinig om met voedingstoffen (brandstoffen) omdat het ingesteld is op periodes van schaarste waarbij het belangrijk is om ten tijde van overvloed zoveel mogelijk brandstof op te sparen. Het paard slaat deze overtollige suikers dus op in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren en in vet.

Veel krachtvoer voeren heeft dus als gevolg, veel opslag van glucose in glycogeen wat een oorzaak is van spierbevangenheid. Daarnaast bouwt het paard een vetreserve op wat op zich prima is maar aangezien de periodes van schaarste zich niet meer voordoen bij onze sportpaarden moet dit wel binnen bepaalde grenzen blijven. Een paard wat te dik is lijkt misschien mooi "in de spieren" te zitten maar dit is een laagje vet dat zich onder de huid en in de spieren bevindt. Om mooie spieren te ontwikkelen heeft een paard goede kwaliteit en voldoende ruwvoer nodig.

Het maagdarmkanaal van een paard is ook ingesteld op veel ruwvoer. Dit geldt voor hoe het maagdarmkanaal gebouwd is en hoe het functioneert. Het paard heeft een grote blinde darm en een uitgebreid dikke darm pakket, speciaal om ruwvoer met behulp van micro-organismen goed te verteren. Een grote hoeveelheid krachtvoer met een hoge waarde aan snelverteerbare koolhydraten zorgt voor een verzuring van het milieu in de dikke darm. Hierdoor kan de goede darmflora minder goed haar werk doen en raakt de darmflora uit balans waardoor slechte bacterien meer kans krijgen en in grotere aantallen aanwezig zijn. Dit heeft een nadelig effect op de vertering.

De verzuring van het milieu van de dikke darm zorgt ook voor een minder goed functioneren van de wand van de darm waardoor voedingstoffen en water minder goed opgenomen worden en de darmbewegingen verstroord kunnen raken wat kan leiden tot "wat te zachte mest" tot diarree. Als het milieu van de dikke darm wat te zuur wordt, verzuurd het hele lichaam van het paard. Dit is maar een hele lichte, niet of nauwelijks meetbare verzuring, maar de zuurtegraad is van groot belang voor het lichaam. In het lichaam vinden honderden processen plaats met behulp van enzymen. Enzymatische reacties zijn sterk afhankelijk van de zuurtegraad en kunnen bij een kleine afwijking al verstoord raken. Dit heeft een effect op de algemene gezondheidstoestand van het paard waarbij het paard bijvoorbeeld ook gevoeliger wordt voor ontstekingen.

Goede paardenvoeding moet dus gebaseerd zijn op voldoende ruwvoer van goede kwaliteit (kuilgras dat te nat is en dat is het voor paarden al snel geeft ook vaak problemen). Daarnaast kan een (kleine) hoeveelheid krachtvoer gevoerd worden wat eigenlijk met name belangrijk is om ervoor te zorgen dat het paard geen te korten oploopt met betrekking tot bepaalde vitamines en mineralen. Aangetoond is dat het ruwvoer tegenwoordig te weinig magnesium bevat en daarmee lijkt toevoeging van magnesium in het voer op zijn plaats.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid