Toxinen

Overal om ons heen bevinden zich toxische stoffen, ook wel gifstoffen of afvalstoffen genoemd. Deze stoffen kunnen zowel een chemische als een natuurlijke oorsprong hebben. Toxinen komen het lichaam binnen via o.a. voeding, inademing en medicijnen. Maar ook in het lichaam zelf vinden diverse processen plaats waarbij toxinen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is koolstofdioxide, dit is een afvalstof die ontstaat bij het natuurlijke proces van omzetten van voedsel in energie.

Het lichaam beschikt over een eigen soort ‘reinigingssysteem’. Nieren, lever, darmen, huid en longen dragen bij aan de afvoer van toxinen. De longen zorgen bijvoorbeeld voor de afvoer van het bovengenoemde koolstofdioxide.

Wanneer toxinen onvoldoende afgevoerd worden kunnen ze zich als het ware opstapelen in het lichaam. Zo’n opeenstapeling kan ontstaan als het reinigingssysteem onvoldoende werkt of wanneer er teveel toxinen zijn waardoor het reinigingssysteem het niet bij kan benen. Een dergelijk teveel aan toxinen kan bijvoorbeeld ontstaan door verkeerd voer, denk aan beschimmeld hooi, langdurig medicijn gebruik, een spijsverteringsprobleem of een snelle opname van makkelijk verteerbare koolhydraten (zie hoefbevangenheid). Een natuurgeneeskundige zal tijdens een consult proberen te achterhalen of en waardoor een opeenstapeling is ontstaan.

Een opeenstapeling van toxinen kan veel gevolgen hebben. Het lichaam zal eerst de toxinen uit willen drijven via organen zoals lever, nieren en darmen. Dit kun je merken aan stinkende, anders gekleurde urine en ontlasting, vaak met diarree. Als dit niet voldoende blijkt om de toxinen af te voeren kan het lichaam overgaan tot een afvoer via andere kanalen zoals de huid, haren en hoeven. Dit kan leiden tot een vette huid en een slechte conditie van vacht en hoeven. Doordat er veel afvalstoffen in de huid en vacht zitten zal een paard ook aantrekkelijker worden voor vliegen en muggen.

Als een dergelijke opeenstapeling langer standhoudt kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn een verminderde weerstand, ontstekingen, huidklachten, allergieën, hoefproblemen etc.

Om een opeenstapeling van toxinen tegen te gaan kun je je paard reinigen d.m.v. een reinigingskuur, ook wel detoxen genoemd. Tijdens zo’n reinigingskuur wordt het lichaam gestimuleerd om toxinen af te drijven.

Dieren in het wild worden over het algemeen minder blootgesteld aan toxinen, maar ook zij maken gebruik van reinigingskuren. Ze eten dan bepaalde planten of kruiden die een reinigende werking hebben. Soms eten ze zelfs bepaalde soorten zand of klei.

Op de manier waarop wij onze paarden houden hebben ze meestal niet de beschikking over deze planten en kruiden. Maar we kunnen ze toch een dergelijke reinigingskuur geven.

Een reinigingskuur bestaat meestal uit een aantal middelen. Persoonlijk maak ik vaak gebruik van kruiden die bepaalde organen stimuleren of ondersteunen, een klei (leem) die toxinen adsorbeert en probiotica om de darmflora op peil te brengen. Juist de combinatie van de middelen is hierbij belangrijk. De klei maakt toxinen uit de weefsels los en adsorbeert ze, de kruiden en probiotica stellen het lichaam in staat om de toxinen af te voeren.

Reinigen kan door organen te ondersteunen of te stimuleren om toxinen af te voeren. Afhankelijk van de algehele gezondheid van je paard kies je voor een stimulerende kuur of een ondersteunende kuur. Wanneer de gezondheid van je paard niet optimaal is en je toch, of juist daarom, wilt reinigen kan het beter zijn ondersteunende middelen te gebruiken in plaats van stimulerende. Reinigen kan veel energie van het lichaam vergen en moet daarom bij een gebrekkige gezondheid met beleid worden ingezet. Een natuurgeneeskundige kan je helpen de juiste middelen te kiezen.

Ook de keuze van de klei is belangrijk. Er zijn diverse soorten leem die een reinigende werking hebben en als je de leem inwendig wilt inzetten dan moet deze natuurlijk wel voor inwendig gebruik geschikt zijn. Groene leem is de bekendste, vaak wordt deze ook verkocht als kant en klare pasta’s voor uitwendig gebruik voor bijvoorbeeld de ondersteuning van de wondgenezing of het herstel van ontstekingen.

Als je met regelmaat wilt reinigen zonder dat je paard klachten heeft, dan kun je dit het beste in het voor- en najaar doen. Als je paard klachten heeft en/of reguliere medicijnen gebruikt is het beter om te overleggen met een natuurgeneeskundige. Hij of zij kan dan het juiste tijdstip en de juiste middelen bepalen. Natuurlijke middelen kunnen reguliere middelen versterken of juist tegenwerken, wanneer je deze naast elkaar wilt gebruiken is overleg met zowel een natuurgeneeskundige als een dierenarts noodzakelijk.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid