Welzijn en huisvesting

Over dierfysiotherapie en welzijn, in het bijzonder huisvesting

Achtergrond

Als fysiotherapeut voor dieren wil ik mijn steentje bijdragen aan het welzijn van het paard. Dit doe ik door paarden met klachten te behandelen, maar juist ook door paarden preventief te controleren! Naast verschillende behandelmethodes en -technieken is het geven van informatie en advies een belangrijk onderdeel van de behandeling. Vanuit mijn dierfysio-therapeutisch perspectief vind ik het belangrijk om eigenaren bewust te maken van de huisvesting van hun paard. Hieronder enige uitleg over de verstrekkende invloed ervan.

Een paard is een vluchtdier en een kuddedier. Normaal zal het 18 uur per etmaal scharrelen naar eten (ruwvoer), temidden van soortgenoten. Vergelijk dit met een gemiddelde dag in een stal van 3x3 meter en je komt niet bepaald in de richting. De gemiddelde goudvis is beter behuisd!

Bekend is dat weefsel zich aanpast aan de belasting die het krijgt: botten worden sterker door belasten, collagene vezels van bijvoorbeeld pezen liggen in de beste (sterkste) richting onder invloed van bewegen (rek), spieren krijgen meer spiervezels door training. De kwaliteit van de synovia (gewrichtsvloeistof) verbetert en daarmee ook de voeding en schokdemping van het gewricht.

Omgekeerd werkt het net zo, dus rust roest wel degelijk. Bij een paard dat gewend is aan de hele dag bewegen op de wei, wordt het bewegingsapparaat veel minder heftig belast dan bij hetzelfde paard dat het merendeel van de dag op stal stilstaat en dan een uur mag werken.

Bewegen werkt bevorderend op de circulatie van bloed, en daardoor op de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen. Het afwisselend aan- en ontspannen van spieren werkt als een pomp om bloed uit de benen tegen de zwaartekracht weer naar boven te krijgen. Een goede circulatie bevordert een goede kwaliteit van de weefsels. Het is daarom belangrijk om ruim de tijd te nemen voor warming up en cooling down, om het risico op blessures te verkleinen.

In de praktijk zie ik vaak dat paarden beduidend minder startstijf zijn als ze weidegang krijgen. Het grazen werkt ook positief in op de rug en hals; de houding van de gewrichten is prettig voor de paarden en de spieren ontspannen. Het sociale contact maakt dat ze zich fijn voelen en minder spanning vastzetten in hun lijf.

Natuurlijk moet je met gezond verstand je paard inscharen en op de wei zetten. Maar paarden die dagelijks in een vast kuddeverband loslopen zullen minder gevaarlijke capriolen uithalen dan paarden die zo af en toe een keer (in hun eentje) los mogen. En natuurlijk zijn er blessures waarbij het beter is je paard een tijd lang wél op stal te houden. Mijn doel is, dat ik mensen na laat denken over een natuurlijker manier van huisvesting, en daarmee een bijdrage lever aan blessurepreventie en het welzijn van het paard.

www.aniquelandre.nl

© Anique Landré Dierfysiotherapie

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid