Osteopathie

 

Osteopathie, acupunctuur en sportmassage

Ik ben Linda van Diepen, ik ben afgestudeerd als dierenarts in 2004. Daarna ben ik me gaan verdiepen in aanvullende geneeswijzen voor dieren. Ik heb daarvoor een drietal opleidingen gevolgd; osteopathie, acupunctuur en sportmassage. Daarnaast heb ik me verdiept in het trainen van paarden en dan vooral vanuit de klassieke dressuur waarbij het recht richten en in evenwicht brengen van een paard een belangrijke rol spelen.

Ik zal even in het kort weergeven wat deze vakgebieden inhouden.

Meer informatie kun je ook vinden op mijn website: Horseinmotion.

In de osteopathie gaan we uit van het lichaam als geheel, een eenheid. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die met elkaar in evenwicht zijn en zo zorgen voor een zelfgenezend vermogen. Het zenuwstelsel is gehuisvest in de wervelkolom, daar verloopt het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg splitsen zenuwen af die het lichaam in lopen om weefsels en organen aan te sturen. Het functioneren van deze zenuwen is afhankelijk van het “los zijn” van de wervelkolom.

Na een valpartij of een overbelasting of ander trauma kan er een blokkade ontstaan in de wervelkolom. Dit houdt in dat de beweeglijkheid tussen twee wervels verloren gaat. Dit heeft als gevolg dat er via de zenuw die daar uittreedt verstoorde informatie wordt doorgegeven. Voor het lichaam als geheel betekent dit een onbalans en een verminderd vermogen tot zelfgenezing. Bij langdurig letsel kan het geblokkeerde gebied zich uitbreiden en kan er sprake zijn van vele wervelblokkades waardoor allerlei andere onderdelen in het lichaam waaronder organen verstoord kunnen raken.

Omdat het lichaam een eenheid is zal een klein probleem uit kunnen breiden tot een groot probleem dat het hele lichaam negatief kan beïnvloeden. Dit omdat alles met elkaar in verbinding staat. Het is van belang om door middel van de osteopathische behandeling, de gezonde balans van het lichaam en daarmee het zelfgenezend vermogen weer te herstellen.

Daarvoor onderzoeken we in de osteopathie drie verschillende systemen:

  • Het parietale systeem, het bewegingstelsel van het paard. Dit bestaat uit de botten, spieren, pezen gewrichten en wervels.
  • Het viscerale systeem, bestaat uit de organen, bloedvaten, zenuwen en het lymfestelsel. Organen hebben ook een bepaalde beweeglijkheid, dat is nodig om goed te kunnen functioneren. In de praktijk kan er door bijvoorbeeld verkeerde voeding over een langere periode verstoring ontstaan in bepaalde organen. Het orgaan kan zo een verminderde beweeglijkheid in de wervelkolom veroorzaken, maar andersom kan een blokkade in de rug ook een verstoring van de orgaanfunctie tot gevolg hebben.
  • Tenslotte het cranio-sacrale systeem dat verloopt van de schedel tot aan het bekken. Schedel en bekken staan met elkaar in verbinding door middel van de wervelkolom. Het sacrum (heiligbeen) en de schedelbeenderen hebben ieder hun eigen beweeglijkheid die weer van belang is voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

De osteopathische behandeling houdt in dat de systemen waar verstoord, weer in balans worden gebracht, en het paard zo weer in een gezond evenwicht terugkomt, waardoor het zelfgenezend vermogen geoptimaliseerd wordt.

Na een behandeling wordt rust voorgeschreven (wel los bewegen of stappen aan de hand, maar niet longeren of rijden) om het lichaam de kans te geven in balans te komen. Het aantal dagen is afhankelijk van het soort paard (temperament), de klachten en de omstandigheden waaronder het paard gehouden wordt. Je kunt je voorstellen dat sommige paarden na te lange rust “uit elkaar spatten” en dit is zeker niet wenselijk na behandeling. Er is dus nogal wat om rekening mee te houden gezien de manier waarop wij paarden houden. Het beste is de hele dag naar buiten, los, waardoor zij rustig blijven en veel stappen gedurende de hele dag!

Acupunctuur

In de acupunctuur gaat het ook om het lichaam als geheel. Door het lichaam lopen energiebanen die uit zeer vele acupunctuurpunten bestaan. Deze energiebanen kun je onderzoeken om te kijken waar eventuele problemen aanwezig zijn. Daarbij kun je door middel van een goede anamnese (vragen aan de eigenaar) ook meer te weten komen over wat “de wortel van het probleem” is waar het paard mee te maken heeft. Door de kern van het probleem te vinden, en dan de juiste acupunctuurpunten aan te prikken, kan de energie weer stromen door het lichaam. Daarmee kan pijn worden verminderd of opgeheven en organen gaan weer beter functioneren.

Bij een behandeling met acupunctuur kun je veelzijdige klachten behandelen. Het kan gaan om pure pijnbestrijding bij bijvoorbeeld chronische klachten (artrose), maar het bevordert ook de doorbloeding in het algemeen, waardoor organen en spieren beter kunnen functioneren. Een verbeterde spierfunctie kan een vermindering van klachten geven in het geval van artrose. Ook kun je de weerstand van een paard verbeteren, door het immuunsysteem te beïnvloeden.

Acupunctuur kan preventief ingezet worden, om ergere klachten en blessures te voorkomen. Hiermee is een overeenkomst met osteopathie. Door de systemen en de energie banen niet al te ver uit balans te laten raken, zullen de ernst van de klachten en ziektes die kunnen ontstaan, beperkt blijven. Uiteraard is voorkomen veel beter dan genezen. Een paard kan namelijk ook in een staat komen waarin er een irreversibele dus onomkeerbare problemen ontstaan en dan kun je het dier alleen nog maar ondersteunend behandelen.

Sportmassage

De sportmassage houdt zich bezig met de skeletspieren van het lichaam. Dit zijn de spieren die ervoor zorgen dat het paard kan bewegen. In de spieren kan er als gevolg van trauma of (langdurige) overbelasting schade aan spiervezels ontstaan. Door het lichaam wordt dan een stof aangemaakt om het herstel van de spier te bevorderen maar dit kan uiteindelijk ook de ontwikkeling van een verkleving of spierknoop tot gevolg hebben. Dit is een lichaamseigen reactie maar heeft een negatief effect op de doorbloeding en ontspanning van de spier. Een spier kan aanspannen (verkorten) of ontspannen (verlengen). Bij de aanwezigheid van een spierprobleem komt het ontspanningsproces in de problemen.

De sportmassage zorgt ervoor dat de ‘knoop’ wordt weggemasseerd en de doorbloeding en ontspanning van de spier wordt hersteld. Dit wordt gedaan door middel van onder andere diepe druk op de plaats waar de verkleving zit.

Deze behandelmethode werkt zeer preventief als je er tijdig bij bent. De kleinste verklevingen kun je opsporen en behandelen. Het is voor ieder gebruikspaard belangrijk in het kader van de preventie van blessures en de bescherming van gewrichten pezen en banden dat de spieren los zijn! Daarbij komen de bewegingen van je paard natuurlijk veel beter tot zijn recht als het dier over losse en gezonde spieren beschikt.

Na de behandeling moet het paard binnen 2 uur wat gereden of gelongeerd worden, om de afvalstoffen af te voeren die vrijgekomen zijn ten gevolge van de massage.

Training en recht richten

Ik heb gemerkt in de praktijk dat paarden die volgens de principes van de klassieke dressuur “recht gericht” worden gereden minder behandelingen nodig hebben en ook langer los blijven zonder recidivering van klachten. Het is wat mij betreft heel erg belangrijk om het rijden en de training te bespreken omdat dit van grote invloed is op de gezondheid en het welzijn van het paard.

Een paard valt bij incorrecte training sneller terug in blokkades. Mijn doel in mijn werk is om paard met zo weinig mogelijk behandelingen volledig los en gezond te houden, door de eigenaar de juiste informatie te verstrekken. Aangezien klachten bij het paard nu juist vaak ontstaan doordat wij ze willen rijden en trainen is voldoende kennis van het paardenlichaam, de trainingsopbouw, de trainingstechniek en het recht richten en daarmee het in evenwicht brengen van het paard van groot belang. Wanneer een paard in evenwicht is zal zij het gewicht van de ruiter veel makkelijker kunnen dragen en haar lichaam over vier benen evenredig belasten.

Door een paard vanuit al deze vakgebieden te bekijken is het voor mij makkelijker geworden tot een juiste diagnose te komen en de oorzaak van een probleem te vinden. Als de juiste diagnose of liever gezegd de kern van het probleem helder is dan kun je deze ook bij de wortel aanpakken en dat is nu juist zo belangrijk voor een goed en duurzaam resultaat van de behandeling.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid