Fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie Vele paarden eigenaren hebben er al van gehoord, fysiotherapie voor paarden of de dierenfysiotherapeut. Wat is een dierenfysiotherapeut en wat zijn de mogelijkheden? Met dit stuk over dierfysiotherapie hopen we u een duidelijker beeld te geven over wat dierfysiotherapie is, wat de mogelijkheden zijn en wat een dierenfysiotherapeut voor u en uw paard kunnen betekenen? Mocht u ook informatie over fysiotherapie voor honden willen, dan kunt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren kijken NVFD Voorkomen is beter dan genezen! De meeste paarden moeten regelmatig presteren. Of dit nou recreatief is of op wedstrijdniveau, om goed te kunnen presteren is een goede conditie van zowel ruiter als paard vereist. Een dierenfysiotherapeut is een fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van het houding- en bewegingsapparaat van dieren. Een dierenfysiotherapeut kan u helpen in het bereiken van een goede conditie voor uw paard. Het tijdig opsporen van kleine ongemakken en het behandelen er van kunnen grotere problemen voorkomen. Er zijn vele aandoeningen of symptomen waarbij u kunt denken aan een consult van een dierenfysiotherapeut.

· Kreupelheid, onregelmatigheid, korte pasjes maken

· Acute letsels aan spieren, pezen of banden

· Rug- en/of halsklachten zonder duidelijke oorzaak

· Revalidatie na operaties of langdurige blessures

· Artrose

· Neurologische problemen, bijvoorbeeld ataxie

· Litteken- of wondbehandelingen

· Verminderde sportprestaties, stijfheid of ouderdomsklachten

· Chronische klachten

· Gedragsverandering; verzet bij poetsen, opzadelen, aansingelen, opstijgen

· Rijtechnische problemen zoals:

- Moeite met nageven of inbuigen

- Moeite met verzamelen, overgangen of zijgangen

- Verzet zoals staken, steigeren of bokken

Bij pijn gebruikt een dier zijn lichaam vaak anders om het pijnlijke lichaamsdeel te ontzien, het dier gaat compenseren. Compenseren heeft natuurlijk gevolg op andere lichaamsdelen zoals gewrichten, banden en kapsels. Hierdoor kan overbelasting ontstaan met alle gevolgen van dien.

Hoe gaat een dierenfysiotherapeut te werk?

Uw paard wordt eerst helemaal onderzocht. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

- Het vraaggesprek

- De inspectie in stand

- De palpatie vóór beweging

- Het monsteren; in een rechte lijn en op de volte, op zowel harde als zachte bodem

- Eventueel longeren of rijden

- De palpatie na beweging

- Het passieve lichamelijk onderzoek

Aan de hand van het onderzoek stelt de dierenfysiotherapeut de fysiotherapeutische diagnose en samen met de eigenaar wordt het behandelplan opgesteld. In het behandelplan wordt o.a. besproken hoeveel behandelingen er gegeven zullen worden en de frequentie ervan. Na afloop of indien nodig tijdens de behandeling rapporteert de dierenfysiotherapeut aan de verwijzend dierenarts. Een dierenfysiotherapeut gebruikt meerdere technieken en behandelmogelijkheden om een zo goed mogelijk resultaat te behalen! Massage Massage kan een stuk ontspanning bieden, de doorbloeding verbeteren en pijn en zwelling doen afnemen. Een dierenfysiotherapeut gebruikt hiervoor verschillende massage technieken. Bewegingstherapie/ oefentherapie Bewegings- of oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Oefentherapie heeft als doel het verminderen van stijfheid, zwelling en pijn. Het verbeteren van spierkracht, stabiliteit, coördinatie en doorbloeding van gewrichten en spieren. En oefentherapie leert het paard weer om op de juiste manier te bewegen. Oefentherapie kan op verschillende manieren toegepast worden:

  • Geleid actief; hierbij wordt het dier door de fysiotherapeut uitgenodigd tot het maken van een beweging of actief bewegen.
  • Actief; het dier maakt de beweging zelf, aan de hand, aan de longe, door te rijden of in een aquatrainer.

De eigenaar zal vaak een aantal oefeningen mee krijgen zodat er thuis verder gewerkt kan worden aan het herstelproces.

Fysische therapie

Dit zijn alle applicaties als ultrageluid, laser, stroom, magneetveld, warmte en koude. Het doel van deze applicaties zijn o.a. het verminderen van pijn en zwelling, het verbeteren van de doorbloeding en het stimuleren van de circulatie. Deze applicaties kunnen een aanvulling zijn op de massage en/of bewegingstherapie. Laser bijvoorbeeld is geeft regelmatig bijzondere resultaten bij het behandelen van wonden en littekens.

Advies

Advies is een belangrijk onderdeel van de behandeling. De adviezen die u van uw dierenfysiotherapeut kunt krijgen zullen betrekking hebben op het vergroten van het inzicht in de klacht en de behandeling ervan. Met adviezen kan het herstel bevorderd worden en een herhaling misschien voorkomen worden. De adviezen die u kunt krijgen zullen te maken hebben met de mate van bewegen, de manier van bewegen, voeding en rust, soorten bodem waarop getraind wordt en rij-instructie. Indien nodig besteed de dierenfysiotherapeut in samenwerking met andere professionals ook aandacht aan hoefbeslag, harnachement etc.

De dierenfysiotherapeut zal niet alleen naar het paard kijken, vaak kijkt hij of zij ook naar de ruiter. Een lichamelijk probleem bij de ruiter, bijvoorbeeld een bekken scheefstand of een blokkade in de wervelkolom zal invloed hebben op het bewegen van het paard.

Dierfysiotherapie en diergeneeskunde

Dierfysiotherapie vervangt een dierenarts niet, dierfysiotherapie is een welkome aanvulling op de behandeling van de dierenarts, dierenfysiotherapeuten zijn de specialisten van het houdings- en bewegingsapparaat van uw paard! In principe werkt een dierenfysiotherapeut op verwijzing van een dierenarts, behalve bij een preventief consult, dan is een verwijzing niet nodig. Vaak zal de dierenfysiotherapeut naar aanleiding van een preventief consult contact opnemen met de dierenarts.

Hoe word je dierenfysiotherapeut?

Voordat je als dierenfysiotherapeut aan de slag kunt moet je eerst de vier jarige opleiding tot humaan fysiotherapeut volgen. Vervolgens kun je de post HBO opleiding tot dierenfysiotherapeut volgen. Dit is een bijna twee jaar durende parttime opleiding die afgesloten wordt met een praktijkexamen. Bij het behalen van het diploma wordt de dierenfysiotherapeut geregistreerd bij de RVV.

De titel “Dierenfysiotherapeut”

Je mag jezelf niet zomaar dierenfysiotherapeut noemen. De term dierenfysiotherapeut is door de wet beschermd. Iemand mag deze titel alleen voeren als hij/zij de wettelijk erkende opleiding tot dierenfysiotherapeut gevolgd heeft. Een dierenarts kan zich dus ook geen dierenfysiotherapeut noemen.

Als u op zoek bent naar een dierenfysiotherapeut, kies dan voor een dierenfysiotherapeut die A-lid is van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). De A- lid status garandeert dat de dierenfysiotherapeut jaarlijks bijscholingen volgt en op de hoogte is van de ontwikkelingen in het vakgebied. Een dierenfysiotherapeut valt onder het veterinair tuchtcollege en de NVFD heeft een klachtencommissie.

Sommige dierenfysiotherapeuten hebben zich verder gespecialiseerd door het volgen van de FES, the Focus on the Equine Spine. Deze opleiding gaat dieper in op de wervelkolom en het behandelen ervan. Zij hanteren vaak de titel chiropractor voor paarden. Er zijn ook dierfysiotherapeuten die osteopathie gestudeerd hebben. Vaak maken zij dan een combinatie van dierfysiotherapie en osteopathie.

Wij willen hierbij adviseren dat u dit goed controleert voordat u zomaar een chiropractor, een “kraker” of therapeut bij uw paard haalt. Er zijn helaas vele “therapeuten”actief binnen de paardenwereld en zij vallen niet onder het veterinair tuchtcollege. Vaak hebben zij ook geen beroepsvereniging met een klachtencommissie met alle mogelijke gevolgen van dien.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, twijfelt u of u een dierenfysiotherapeut in moet schakelen?

Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw vragen zullen beantwoord worden door Emma Blijdenstein (voorzitter van de NVFD) en Tunna Morriën (docent bij de opleiding dierfysiotherapie) Emma en Tunna zijn beiden werkzaam in het westen van Nederland, maar zij kunnen u altijd in contact brengen met een dierenfysiotherapeut bij u in de buurt.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid