Traanbuisverstopping

 

Traanbuisverstopping

Achtergrond

Een traanbuisverstopping wordt vaak aangetroffen bij jonge paarden. De traanbuis (traanafvoersysteem) voert het overtollige oogvocht af. Wanneer de traanbuis verstopt zit, zal er een traanstreep ontstaan. Bij het paard komt een obstructie van de traanbuis voor door een atresie of bijvoorbeeld een ontsteking. Een atresie wil zeggen dat de traanbuis niet goed aangelegd is, waardoor er geen opening is ontstaan. Het gaat dan meestal om de opening in de neus. Deze opening is te vinden in het begin van de neusholte, op de bodem, op de overgang van donker naar licht slijmvlies. Ook kunnen kieswortelontstekingen, ontstekingen van de voorhoofdsholtes, trauma (verwondingen), een vreemd voorwerp of tumoren voor een obstructie zorgen.

Symptomen en diagnose

Er zal een chronische traanstreep zichtbaar zijn of soms kan er ook sprake zijn van mucopurulente ooguitvloeiing (gelig en slijmerig; ontstekingsbeeld). Om te onderzoeken of de traanbuis inderdaad verstopt is, kan er fluoresceïne in het oog gebracht worden (dit is een stof die in het oog (fluerescerend) groen kleurt). Na een tijdje zal deze kleur in de neus zichtbaar worden, omdat daar de traanbuis eindigt. Mocht deze kleur niet zichtbaar worden in de neus dan is de kans groot dat de traanbuis verstopt zit. Ook kan ter controle (en als therapie) de traanbuis met behulp van een katheter gespoeld worden met bijvoorbeeld fysiologisch zout. De traanbuis kan gespoeld worden via de opening in de neus of via de opening in de ooglidrand. Dit laatste is wat lastiger en zal door het paard minder gemakkelijk worden toegestaan.

Therapie

De traanbuis kan gespoeld worden om te zien of de verstopping opgeheven kan worden. Eventueel kan aan de vloeistof acetyl-cysteïne worden toegevoegd om slijm op te lossen. In het geval van een ontsteking kan ook besloten worden om antibiotica achter te laten in het traanafvoersysteem. Als er sprake is van een atresie, kan soms al een kleine chirurgische ingreep afdoende zijn.

Neem contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet. Afhankelijk van de situatie zal uw dierenarts voor een therapie kiezen.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid