Conjunctivitis

 

Conjunctivitis

Achtergrond

Conjunctivitis is een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog. Een conjunctivitis kan ontstaan als gevolg van een infectie met bacteriën, virussen, schimmels of gisten. Vaak zorgt bijvoorbeeld stof of ander materiaal dat in het oog terecht gekomen is voor een beschadiging waardoor bacteriën, gisten of schimmels aan kunnen slaan. Ook kan een haar dat op de verkeerde plek groeit of de verkeerde richting op groeit (en daardoor de slijmvliezen irriteert) zorgen voor een ontstekingsreactie. De slijmvliezen van het oog hebben een eigen afweersysteem in de vorm van het traanvocht. Ook worden de cellen van het slijmvlies continu nieuw aangemaakt, waardoor de oude cellen loslaten en wegspoelen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bacteriën moeilijker hechten. In de zomer wordt een conjunctivitis vaak bij paarden op het weiland gezien als gevolg van insecten die in en rond het oog zitten.

Symptomen en diagnose

Het paard heeft een tranend oog of de ooguitvloeiing is sereus, muceus of purulent. Sereus is een heldere uitvloeiing, maar iets dikker dan gewoon traanvocht. Muceus is een grijzige glazige uitvloeiing en purulent is een geel/ groene uitvloeiing. Deze kleur ontstaat door de ontstekingscellen die zich in deze ooguitvloeiing bevinden. Vaak is muceus en purulent gecombineerd aanwezig. Verder kunnen de slijmvliezen rood en gezwollen zijn. Als de oogleden erg gezwollen zijn kan het paard het oog niet of nauwelijks open houden.

Therapie

Allereerst wordt er onderzocht of er misschien een vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een strootje) in het oog is terecht gekomen. Zo ja, dan wordt deze verwijderd. Ook wordt gecontroleerd of er geen (oog)haren de verkeerde kant op groeien of op een verkeerde plek zitten. Afhankelijk van de hoeveelheid ooguitvloeiing en welke soort ooguitvloeiing worden de slijmvliezen rond het oog gespoeld met lauw warm fysiologische zoutoplossing. Vaak zal ervoor gekozen worden om een oogzalf toe te dienen met antibiotica en eventueel zwellingsremmers. Wanneer dit geen afdoende effect heeft, kan een monster genomen worden van de ooguitvloeiing en bepaald worden waarmee de slijmvliezen geïnfecteerd zijn. Zo kan een juiste keuze oogzalf gemaakt worden. Om te voorkomen dat paarden een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog krijgen zijn er tegenwoordig speciale kapjes verkrijgbaar die het hoofd van het paard bedekken en zo voorkomen dat vliegen de slijmvliezen infecteren.

Neem altijd contact op met uw dierenarts als uw paard een pijnlijk, tranend oog heeft of andere symptomen toont die doen vermoeden dat het paard een oog probleem heeft. De ingestelde therapie hangt van veel factoren af. Alleen uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het beste is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid