Blaasruptuur

 

Blaasruptuur

Achtergrond

Een blaasruptuur ontstaat tijdens de geboorte. Door de druk op de buik van het veulen, tijdens de bevalling in het geboortekanaal, ontstaat er even een zeer hoge druk op de blaas van het veulen. Een blaasruptuur komt het meest voor bij hengstveulens. Een hengstveulen heeft een lange nauwe plasbuis. Hierdoor kan de urine niet zo snel via de plasbuis afgevoerd worden waardoor de blaas kapot scheurt. Er loopt dan urine uit de blaas de buikholte in. De eerste keer dat een gezond hengstenveulen normaal gesproken gaat plassen, is ongeveer 6 uur na de geboorte, bij merrieveulens ongeveer 10 uur. De gemiddelde dagelijkse urineproductie is voor een veulen van circa 50 kg 6 à 7 liter per dag.

Symptomen

Symptomen zijn vaak te zien vanaf de tweede of derde levensdag. In het begin merkt de eigenaar niets aan het veulen. Soms ziet men dat het veulen kleine beetjes plast. Later lijkt het of het veulen steeds perst en wordt de buik steeds dikker. Ook wordt het veulen steeds slomer, stopt met drinken en uiteindelijk wordt het snel zieker.

Therapie en diagnose

Er kan een bloedonderzoek gedaan worden waarbij het gehalte van natrium en chloor verlaagd is en het gehalte aan kalium en creatinine verhoogd. Vaak is het veulen aan het verzuren (het bloed wordt zuur). Dit is een van de redenen waardoor het veulen zich ziek gaat voelen. Door te tikken aan de ene kant van de buik en tegelijkertijd te luisteren en te voelen aan de andere kant van de buik, kan klotsen gevoeld en gehoord worden. Dit wordt ook wel positieve undulatie genoemd en dat geeft aan dat er erg veel vocht in de buik zit. De dierenarts zal een buikpunctie doen bij het staande veulen. Een buikpunctie is het inbrengen van een naald net naast de middenlijn van de buik. Met een naald en spuit wordt er vloeistof en/of cellen uit de buik gezogen. Als het veulen ligt, is er een risico dat er een darm aangeprikt wordt. Normaal buikvocht is helder en geel van kleur en heeft weinig witte bloedcellen. Bij een blaasruptuur ruikt de bij de buikpunctie verkregen vloeistof naar urine. Het gehalte aan creatinine van de buikvloeistof is bepalend of het echte urine is of niet. In urine zit een hoog gehalte aan creatinine.

Er is ook nog een mogelijkheid om met een blaaskatheter die via de penis wordt ingebracht, een kleurstof in de blaas te brengen. Bij een buikpunctie van een veulen met een blaasruptuur komt er dan gekleurde vloeistof uit de buikholte. Dit onderzoek wordt vaak niet gedaan omdat er grote kans is op een besmetting (contaminatie) met micro-organismen van de buikholte. Het veulen moet aan zijn blaas geopereerd worden. Onder algehele narcose wordt de buikholte geopend en de scheur in de blaas dicht gehecht. Voor men tot operatie over gaat, dient het veulen eerst gestabiliseerd te worden. De waarden in het bloed moeten gecorrigeerd worden met behulp van infusen. Het overgrote deel van de urine uit de buik moet verwijderd worden. Dit lukt vaak door het plaatsen van een naald of katheter door de buikwand waardoor de urine de buik uit loopt. Na de operatie blijft een blaaskatheter in de blaas zitten. De urine kan dan via de katheter uit de blaas stromen zodat de blaas zich niet vult. Want door druk in de blaas kan er spanning op de hechtingen van de blaaswand komen te staan en dan kan de wond niet goed genezen. De katheter wordt meestal 1 tot 2 dagen na de operatie verwijderd.

Een blaasruptuur bij een veulen is een levensbedreigende aandoening en er moet ook direct ingegrepen worden. Raadpleeg meteen een dierenarts als het veulen moeite heeft met plassen, niet plast of als de buik ineens heel dik wordt.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid