EMND

 

EMND

Achtergrond

Om tot het uitvoeren van een beweging te komen en dus spierkracht te genereren, moeten twee soorten zenuwcellen geactiveerd worden. Ten eerste het soort zenuwcellen dat in de hersenen ligt (in de motorische grijze stof, ook wel schors of cortex genoemd) en ten tweede de cellen in het ruggenmerg om spieren in de armen, benen en de romp te gebruiken, of in de hersenstam (het onderste deel van de hersenen) om de slik- en spraakspieren te gebruiken. Daar deze zenuwcellen (neuronen genoemd) zorgen voor de motoriek, worden ze motorneuronen genoemd. EMND is een weinig voorkomende aandoening bij paarden die een achteruitgang veroorzaakt van de motorneuronen in de hersenstam en het ruggenmerg. Het is een aandoening die progressief (steeds erger wordend) verloopt. Een overeenkomstig ziektebeeld bij de mens is amyotrofische lateraal sclerose (ALS).

Paarden waarbij EMND optreedt zijn twee jaar of ouder. Maar de aandoening wordt vaak gezien bij wat oudere paarden. Er is zelfs een piek te zien rond de leeftijd van 16 jaar. De oorzaak is onbekend al wordt er gedacht aan een tekort aan vitamine E en selenium in de voeding.

Symptomen en diagnose

Het klinische beeld wordt gekenmerkt door ‘vermageren’ ondanks goed eetlust en spierzwakte. De paarden zijn steeds minder goed in staat om het hoofd en de hals hoog te houden. Ze gaan veel liggen en zorgen dat de benen onder het lichaam geplaatst worden. Zo kunnen ze beter blijven staan. Er ontstaat spieratrofie wat inhoudt dat de bespiering afneemt. De paarden kunnen spiertrillingen tonen en overmatig zweten ook in rust. Het valt vooral op wanneer de dieren van de trailer afkomen. Ze zijn dan kletsnat van het zweet en staan te trillen. Van echte ataxie is eigenlijk geen sprake, maar door de spierzwakte beweegt het paard met kortere passen en kan het wel lijken of het dier een minder goede coördinatie heeft. Op den duur neemt de ernst van de spierzwakte dusdanige vormen aan dat het paard niet meer kan blijven staan.

De diagnose kan bevestigd worden met een elektromyogram (EMG). Bij een EMG wordt een actiestroom gemeten van de spiersamentrekking. Een EMG is vergelijkbaar met een ECG waarbij de elektrische activiteit van de hartspier wordt gemeten. Ook met een spierbiopt kan de diagnose worden bevestigd. In het bloedonderzoek wordt vaak een laag gehalte aan vitamine E aangetroffen in combinatie met een normale waarde voor selenium.

Prognose en therapie

De prognose is slecht. Er zijn wel berichten dat paarden met een behandeling van vitamine E injecties zijn hersteld. Maar het overgrote deel komt uiteindelijk te overlijden aan EMND. EMND kan ook voorkomen in combinatie met chronische Grass sickness. Bij deze aandoening wordt het zenuwstelsel dat het maagdarmkanaal reguleert aangetast. Veel symptomen komen overeen met EMND, maar het grote verschil is dat paarden met Grass sickness wel een duidelijk verminderde eetlust hebben en problemen krijgen die koliek en maagovervullingen kunnen veroorzaken.

Neem contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid