Vergroeiingen/verklevingen

 

Vergroeiingen/verklevingen

Achtergrond

Vergroeiingen of verklevingen van een deel van de darm aan andere darmdelen, organen of structuren in de buikholte kunnen ontstaan na een operatie of door een ontsteking in de buikholte. Tijdens een operatie kan weefsel beschadigen. Dit kan zijn omdat een stukje darm verwijderd of geopend en weer gesloten wordt, maar ook de opening die gemaakt wordt in de buikwand om de operatie in de buikholte uit te kunnen voeren, kan een rol spelen in het ontstaan van verklevingen. De gemaakte wonden genezen met behulp van fibrine. Fibrine is een eiwit die in heb bloed voorkomt en samen met de bloedplaatjes zorgt voor het ontstaan van een korstje op een wondje. De operatie wonden genezen ook met behulp van fibrine, maar dit kan er ook voor zorgen dat stukjes darm verkleven aan de wond. Wanneer er in de buikholte een ontsteking is ontstaan, kunnen ook stukjes darm verkleven op de plaats van de ontsteking. Een dergelijke vergroeiing kan ervoor zorgen dat de darminhoud slechter of zelfs niet meer kan passeren.

Symptomen en diagnose

Paarden met vergroeiingen waarbij de darminhoud helemaal niet meer kan passeren krijgen ernstig koliek. Als de afsluiting maar gedeeltelijk is, krijgt het paard te maken met mildere koliek, vaak na het voeren. De koliek komt steeds weer terug. Rectaal opvoelen kan antwoord geven op de vraag waarom het paard koliek heeft, maar vaak wordt dat pas duidelijk op de operatie tafel, wanneer de buik geopend wordt.

Therapie

Er kan een operatie uitgevoerd worden om de vergroeiingen weg te nemen, maar de kans is groot dat er weer nieuwe verklevingen ontstaan. Een paard dat geen totale afsluiting heeft kan soms baat hebben bij aanpassing van het voer. Het paard mag geen grofstengelig voer meer hebben. Dit kan zelfs betekenen dat het paard alleen nog maar krachtvoer mag eten om ervoor te zorgen dat de passage van darminhoud zo goed mogelijk verloopt.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid