Tumoren (gesteeld lipoom)

 

Tumoren (gesteeld lipoom)

Achtergronden

In de buikholte van het paard kunnen verschillende tumoren voorkomen die koliekverschijnselen kunnen geven. Een van de meest voorkomende tumoren is het gesteeld lipoom. Een lipoom is een goedaardige tumor die uitgaat van het vetweefsel. Het probleem met deze tumoren is dat ze gesteeld zijn. De tumor heeft dus eigenlijk de vorm van een “balletje” aan een “touwtje”. De tumor zelf kan niet zoveel kwaad maar in sommige gevallen slaat het “balletje” om een darm heen en wordt de darm door het “touwtje” dicht gedrukt waardoor er geen passage van darminhoud meer mogelijk is. In de regel gaat het om een deel van de dunne darm die afgesnoerd wordt, waardoor de inhoud van de dunne darm terug zal stromen naar de maag.

Symptomen en diagnose

Het paard heeft behoorlijk heftige koliek. De polsfrequentie zal verhoogd zijn en ook aan de slijmvliezen kunnen afwijkingen gevonden worden. De darmgeluiden zijn afgenomen. Wanneer een paard een maagoverlading krijgt, is het mogelijk dat er maaginhoud via de neus naar buiten komt. Met behulp van een maagsonde die via de neus ingebracht wordt, wordt gecontroleerd of het dier een maagoverlading heeft en zo ja, dan wordt de maaginhoud afgeheveld om te voorkomen dat de maagwand scheurt. Tijdens het rectaal opvoelen kunnen overvulde dunne darmen gevoeld worden. Normaal gesproken is het niet mogelijk om dunne darmen te voelen.

Therapie

Het gesteelde lipoom moet operatief verwijderd worden. Afhankelijk van de schade die ontstaan is aan het stukje van de darm dat afgesnoerd is geweest, kan besloten worden om dat deel van de dunne darm te verwijderen. Vaak zijn er meerder gesteelde lipomen te vinden in de buikholte zodat het aan te raden is om deze ook weg te nemen. De prognose is redelijk. Vaak zijn het oudere paarden vanaf ongeveer 18-20 jaar waarbij deze aandoening aangetroffen wordt.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid