Right dorsal displacement

 

Right dorsal displacement

Achtergronden

De dikke darm begint vanuit de blinde darm (caecum) rechts in de buikholte en ligt in een hoefijzervorm. De voorzijde van de hoefijzervorm ligt aan de kant van het hoofd. Links in de buikholte ligt de flexura pelvina. Dit is de bocht die in de bekkenholte ligt. De dikke darm wordt daar relatief smal en maakt een scherpe bocht en de dikke darm vervolgt zijn weg langs de hoefijzervorm terug richting de rechterkant. Er wordt dus een dubbel hoefijzer gevormd, waarvan de linker tak van “het ijzer” los in de buikholte ligt. Dit deel kan zicht gaan verplaatsen waardoor de hoefijzervorm andersom komt te liggen. De voorzijde van “het hoefijzer” ligt nu aan de achterzijde van het paard en de flexura pelvina ligt ergens meer voor in de buikholte. Hierdoor wordt de dikke darm dichtgedrukt zonder dat de doorbloeding van de darmwand in gevaar komt, maar de passage van darminhoud is niet meer mogelijk. Er zal darminhoud ophopen in de dikke darm.

Symptomen en diagnose

Over het algemeen hebben paarden met een right dorsal displacement milde koliekverschijnselen. Tijdens het rectaal voelen, kan een grote ophoping van voedsel in de dikke darm gevoeld worden. Dit is lastig te onderscheiden van een gewone verstopping van de dikke darm. Besloten kan worden om het paard met behulp van paraffine te laxeren. Paraffine is een glibberige vloeistof die ervoor zorgt dat de darminhoud makkelijker de darm kan passeren. Het moet toegediend worden met behulp van een maagsonde die door de dierenarts via de neus wordt ingebracht. Bij een gewone verstopping zal er af en toe toch wat mest afkomen en binnen 24 tot 36 uur zal het paard weer flinke hoeveelheden mest produceren. In het geval van een right dorsal displacement wordt er helemaal geen mest geproduceerd, zelfs niet na laxeren en 36 uur wachten.

Therapie

Het paard kan geopereerd worden waarbij de dikke darm weer op de goede plaats terug gelegd wordt. De operatie heeft een goede kans van slagen omdat er meestal weinig schade aan de darmwand is ontstaan. De prognose van de operatie is het beste wanneer niet te lang gewacht wordt met opereren. In enkele gevallen is het mogelijk dat de liggingsverandering vanzelf weer goed komt te liggen door het paard te laten vasten, te laxeren met paraffine en ervoor te zorgen dat het dier niet uitgedroogd raakt door middel van het toedienen van een infuus.

Raadpleeg onmiddelijk uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet. De ingestelde hangt af van veel factoren af. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid