Retroflexie linker colon ascendens

 

Retroflexie linker colon ascendens

Achtergrond

De dikke darm begint vanuit de blinde darm (caecum) rechts in de buikholte en ligt in een hoefijzervorm. De voorzijde van de hoefijzervorm ligt aan de kant van het hoofd. Links in de buikholte ligt de flexura pelvina. Dit is de bocht die in de bekkenholte ligt. De dikke darm wordt daar relatief smal en maakt een scherpe bocht en de dikke darm vervolgt zijn weg langs de hoefijzervorm terug richting de rechterkant. Er wordt dus een dubbel hoefijzer gevormd, waarvan de linker tak van “het ijzer” los in de buikholte ligt. Dit linker deel van de dikke darm kan omknikken zodat de flexura pelvina zich richting de voorzijde van het paard verplaatst. Dit wordt een retroflexie genoemd.

Symptomen en diagnose

De koliekverschijnselen kunnen wisselen van licht tot hevig. Vaak begint de koliek mild, maar na verloop van tijd zal deze in ernst toenemen. Er zal zich gas in de darmen opstapelen waardoor het dier pijn krijgt, doordat de darmwand uitgerekt wordt. In eerste instantie kan dit ziektebeeld erg lijken op gaskoliek. Wanneer het paard koliekerig blijft, zal gedacht worden aan een liggingsverandering van de dikke darm zoals een retroflexie. Tijdens het rectaal opvoelen kan het gas in de darmen gevoeld worden.

Therapie

Het paard zal geopereerd moeten worden waarbij een naald in door de darmwand heen geprikt wordt om het gas af te laten lopen, waarna het omgeklapte deel weer op de goede plek gelegd zal worden.

Neem direct contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid