Paralytische ileus

 

Paralytische ileus

Achtergrond

Een paralytische ileus wil zeggen dat de passage van dunne darminhoud richting anus niet meer mogelijk is (ileus) doordat de dunne darmen in meer of mindere mate verlamd (paralytisch) zijn. Darminhoud wordt normaal gesproken getransporteerd door het samenknijpen van de darm, waardoor de inhoud richting anus geduwd wordt. Dit kan ontstaan na een koliekoperatie of in het verloop van de ziekte “grass sickness”. Grass sickness is een ziekte waarbij het zenuwstelsel dat zorgt voor de coördinatie van het maagdarmkanaal niet meer goed werkt. Hierdoor komen de darmen ook stil te liggen.

Symptomen en diagnose

De koliekverschijnselen kunnen heftig zijn. De buik wordt boller door de overvulde dunne darmen die rectaal te voelen zijn en de maag raakt overvuld door het terugstromen van dunne darminhoud. Omdat de darmen stil liggen zijn er weinig tot geen darmgeluiden te horen en komt er geen mest af.

Therapie

De maaginhoud moet afgeheveld worden met behulp van een maagsonde die door de dierenarts via de neus ingebracht wordt. Dit om ervoor te zorgen dat de wand van de maag niet scheurt aangezien het paard niet kan braken. Het dier moet een infuus krijgen om ervoor te zorgen dat het niet uitgedroogd raakt. Er kan geprobeerd worden om met medicatie die de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal bevorderen, de darmen weer aan de praat te krijgen. Helaas lukt dit in een heel aantal gevallen niet.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovegenoemde symptonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan beslissen welke therapie het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid