Meconium obstipatie

 

Meconium obstipatie

Achtergronden

Meconium obstipatie komt vrij regelmatig voor bij veulens van 1 of 2 dagen oud. Meconium wordt ook wel darmpek genoemd en is de darminhoud die nog voor de geboorte ontstaan is en de eerste mest van het veulen vormt. Normaal gesproken komt het darmpek binnen de eerste 24 uur af. Darmpek is zwart (of heel donker) van kleur en is nogal taai. Als het dusdanig taai is dat het niet goed afkomt, gaat het veulen veel persen en zal uiteindelijk koliek krijgen. Biest is de eerste moedermelk en bevat veel antilichamen die het veulen beschermen tegen infecties. Tevens zorgt de biest voor het makkelijker afkomen van het darmpek.

Meconium

Symptomen en diagnose

De veulens persen veel en staan dus ook veel in de pershouding. Meconium obstipaties komen vaker voor bij hengstveulens dan bij merrieveulens. Ze kunnen koliekverschijnselen tonen, zoals rollen en op de rug liggen. Het buikje wordt boller omdat de veulens meestal gewoon blijven drinken. Als de obstipatie een paar dagen aanhoudt, stoppen de veulens met drinken en zullen ze verzwakt raken. Vaak is het snel duidelijk dat het om een meconium obstipatie gaat. De eigenaar dient goed op te letten of het darmpek al afgekomen is. Mocht er twijfel zijn dan kan het veulentje rectaal opgevoeld worden en wordt het darmpek in het laatste stukje van de darm aangetroffen.

Therapie

Een verstopping met meconium is normaal gesproken goed te behandelen. Er kan een microclysma toegediend worden. Dit zorgt ervoor dat het darmpek verweekt en makkelijker afgevoerd wordt. Mocht dit geen effect hebben dan kan het veulen ook laxerende middelen via een maagsonde toegediend krijgen. Als het veulen koliek heeft, zal het pijnstillers krijgen om ervoor te zorgen dat het goed blijft drinken en zichzelf niet verwond tijdens het rollen. Bij veulens die niet meer willen drinken, moet er goed op de vochtbalans gelet worden. Dit betekent dat ze niet uitgedroogd mogen raken. Om dat te voorkomen kan melk ingegeven worden met behulp van een maagsonde en eventueel kan een infuus aangelegd worden. Dit laatste is meestal niet nodig. Zodra de mest van het veulen lichtgeel en slap is, is al het darmpek eraf gekomen. Het is aan te raden om veulens waarvan vermoedt wordt dat ze problemen hebben met het darmpek, meteen te laxeren met een microclysma en niet te wachten totdat het veulen echt koliekerig wordt.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw veulen ziet.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid