Maagulcera

 

Maagulcera

Achtergrond

Maagulcera komen frequent voor bij paarden en veulens. Er zijn veel factoren die een rol spelen in het ontstaan van maagulcera waaronder stress, ziekte, voeding, training en bepaalde medicijnen zoals NSAID’s. NSAID’s zijn veel gebruikte medicijnen waarvan de werking berust op het remmen van de vorming van prostaglandines. Prostaglandines zijn vetzuren die veel uiteenlopende functies hebben waaronder een beschermende werking op het maagslijmvlies. Wanneer prostaglandines geremd worden neemt de bescherming van het maagslijmvlies dus af. Daarnaast zorgen bepaalde prostaglandines voor pijn, temperatuursverhoging en ontstekingsreacties. Naast de gewenste werking die bestaat uit pijnstilling, ontstekingsremming en koortsremming zijn er bijwerkingen zoals het ontstaan van maagzweren door de verminderde bescherming van en directe schade aan het maagslijmvlies. Ook is het mogelijk dat er zweren in de dikke darm ontstaan als gevolg van langdurig of intensief gebruik van NSAID’s. Jonge veulens kunnen al met deze aandoening te maken krijgen. De maag van een jong veulen moet zich nog verder ontwikkelen. Een deel van het maagslijmvlies moet nog een beschermlaagje ontwikkelen tegen het maagzuur. Tot op dat moment is de maag van het veulen gevoelig voor de ontwikkeling van zweren. Daarom is de maagzuurproductie tijdens de eerste levensdagen nog laag en zal langzaam verder op gang komen.

Symptomen en diagnose

Een veulen met maagzweren wil slecht drinken, ziet er dof uit en groeit niet goed. Het kan ook knarsetanden of koliekverschijnselen tonen. Ook bij oudere veulens die bijvoorbeeld al gespeend zijn kunnen maagzweren gevonden worden. Volwassen paarden tonen niet zo vaak duidelijke symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat relatief veel sportpaarden maagzweren hebben. Dit kan onopgemerkt blijven of zorgen voor vage klachten zoals, wat minder goed presteren, wat doffe vacht of veel gapen. In enkele gevallen willen de paarden niet meer of nauwelijks eten. Meestal begint een paard met eten van het krachtvoer maar besluit na een paar happen te stoppen. Vaak wordt ruwvoer nog wel vrij goed gegeten. In ernstige gevallen kan een paard koliekverschijnselen tonen. Als een paard of veulen duidelijke symptomen laat zien, kan vermoedt worden dat het dier maagzweren heeft. De diagnose kan bevestigd worden met behulp van een gastroscopie. Daarbij wordt er met een cameraatje in de maag gekeken en kunnen maagzweren in beeld gebracht worden.

Therapie

De therapie bestaat uit het toedienen van maagzuurremmers. Als het paard binnen twee dagen goede vooruitgang laat zien, zijn de vooruitzichten op herstel gunstig. De therapie moet wel 2 tot 3 weken voortgezet worden. Aangezien de voeding een van de factoren is die kan bijdragen tot het ontstaan van maagzweren moet het voerschema aangepast worden. Een paard met maagzweren mag geen krachtvoer hebben. Krachtvoer zorgt voor een verhoogde productie van maagzuur. Een paard is van nature gewend om de hele dag door ruwvoer te eten. Bij een paard stopt de maagzuursecretie niet volledig wanneer een paard stopt met eten. Hierdoor wordt de pH in de maag lager (maag wordt zuurder) en kunnen er makkelijker maagzweren ontwikkelen. Het aanbieden van genoeg ruwvoer is belangrijk om er voor te zorgen dat het paard een groot deel van de dag aan het eten is, waardoor de pH niet te laag kan worden. Als een paard herstellende is van maagzweren is het dus zaak om het dier veel ruwvoer aan te bieden van goede kwaliteit. Het voer mag ook niet te grofstengelig zijn aangezien dat het maagslijmvlies weer kan beschadigen. Pas als het paard helemaal gezond is mag krachtvoer weer aan het rantsoen toegevoegd worden. Tijdens het herstel is het ook belangrijk om het paard aan zo weinig mogelijk stress bloot te stellen. Tegenwoordig zijn er ook voedingsupplementen op de markt die helpen maagzweren te voorkomen. Deze zijn ontwikkeld nadat bekend werd dat een relatief groot aantal sportpaarden last heeft van maagzweren.

Neem contact op met uw dierenarts indien bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid