Maagoverlading

 

Maagoverlading

Achtergrond

Een maagoverlading kan op twee manieren ontstaan. Ten eerste door de opname van heel veel voer in één keer en dan vooral voer dat opzwelt in de maag door vochtopname zoals krachtvoer (biks). Ten tweede doordat de passage van darminhoud door de dunne darm belemmerd is waardoor darminhoud terugstroomt naar de maag. Dit kan ook voorkomen bij een probleem met de dikke darm. Aangezien een paard niet kan braken, is het overvuld raken van de maag een gevaarlijke situatie. Wanneer de maag te vol raakt, kan de maagwand scheuren en loopt de maaginhoud de buikholte in. Dit zorgt voor een acute, ernstige en heftige buikvliesontsteking.

Symptomen en diagnose

Paarden met een maagoverlading kunnen weinig tot veel koliekverschijnselen tonen. Dit is ook afhankelijk van de oorzaak van de maagoverlading. Wanneer een paard een slag in de dunne darm heeft, waardoor darminhoud terugstroomt en de maag overvuld raakt, zal het paard heftige koliek hebben. De pols kan licht verhoogd tot duidelijk verhoogd zijn. Meestal zijn er wel afwijkingen aan de slijmvliezen waar te nemen. Bij sommige paarden loopt de maaginhoud enigszins via de slokdarm de neus uit. Het is mogelijk om bij het rectaal opvoelen een sterk overvulde maag te voelen.

Therapie

Met behulp van een maagsonde die via de neus door de dierenarts wordt ingebracht kan de maaginhoud verwijderd worden. Als de maag niet op tijd geleegd wordt, scheurt de maagwand en ontstaat een maagruptuur. In dat geval nemen de koliekverschijnselen ineens af en het paard wordt sloom, begint heftig te zweten en raakt in shock en zal binnen enkele uren overlijden aan de gevolgen van een ernstige acute buikvliesontsteking. Wanneer de maagoverlading ontstaan is door overeten en de maag op tijd geleegd wordt, dan zijn de vooruitzichten goed. Bij een maagoverlading door aandoeningen in de dikke of dunne darm is de prognose natuurlijk afhankelijk van de ernst van deze aandoening.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid