Lintworm

 

Lintworm (anoplocephala perfoliata)

Achtergrond

Anoplocephala Perfoliata is een lintworm die voor kan komen in het laatste deel van de dunne darm, de blinde darm en de dikke darm. De overgang van het laatste deel van de dunne darm en de blinde darm is de voorkeursplaats van deze worm. Deze worm kan worden aangetroffen bij paarden van alle leeftijden, maar lijkt vaker voor te komen bij jonge dieren. Er komen nog meer soorten lintwormen voor bij het paard, maar Anoplocephala Perfoliata is de belangrijkste. Deze worm is lintvorming en maar een paar cm lang. Een lintworm zet zichzelf vast in de wand van de darm waardoor beschadigingen kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen ontstekingen en zweertjes gevormd worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de functie van de darm. De beweeglijkheid van de darm kan verminderd worden waardoor bijvoorbeeld verstoppingen van het laatste deel van de dunne darm kunnen ontstaan (ileumobstipatie). Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen lintwormen en een invaginatie van de punt van de blinde darm in de blinde darm zelf. Dit wil zeggen dat de punt van de blinde darm binnenste buiten gaat zitten en zich verplaatst naar de binnenkant van de blinde darm vergelijkbaar met een sok waarvan het teengedeelte binnenste buiten zit.

Symptomen en diagnose

Een paard met een infectie met lintwormen heeft over het algemeen geen (koliek)symptomen. Alleen bij ontstekingen en verstoppingen of invaginaties veroorzaakt door deze worm zal het paard natuurlijk wel koliekverschijnselen tonen. De diagnose kan gesteld worden door het aantonen van de wormeieren of proglottiden in de mest. Proglottiden zijn segmentjes die afbreken van de lintworm die gevuld zijn met wormeieren.

Therapie

Het paard moet ontwormd worden met een ontwormingsmiddel dat werkzaam is tegen lintwormen. Voorbeelden daarvan zijn pyrantel en praziquantel. Wanneer er sprake is van een verstopping of een invaginatie, dan zal een behandeling ingesteld worden tegen deze aandoeningen.Voor meer informatie over wormbesmettingen kunt u uw dierenarts raadplegen. Indien uw paard koliekverschijnselen vertoont, dient u direct contact op te nemen met uw dierenarts.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid