Krampkoliek

 

Krampkoliek

Achtergrond

Absoluut de meest voorkomende vorm van koliek is krampkoliek. Deze krampen kunnen ontstaan in de dunne en in de dikke darm. Waarschijnlijk kunnen darmkrampen veroorzaakt worden door meerdere factoren. Grote hoeveelheden voer vlak voor of direct na (zware) arbeid, het drinken van een grote hoeveelheid ijskoud water of het eten van bevroren voedsel. Krampkoliek wordt ook wel eens gezien na zware training waarbij het paard veel heeft gezweet.

Een belangrijke veroorzaker van krampkoliek zijn worminfecties met de worm Strongulys Vulgaris. De larven van deze worm kruipen via de darmwand naar de slagader in de scheilswortel. De scheilswortel is een structuur waarmee de darmen van het paard aan het dak van de buikholte bevestigd zitten. Door deze structuur loopt de slagader die de darmen via vele kleine vertakkinkjes van bloed voorziet. De larven kruipen door de darmwand heen, en verplaatsen zich langs de takjes van de slagader tegen de bloedstroom in naar de grote slagader in de scheilswortel. Ze blijven een tijdje in het weefsel van de wand van de slagader zitten, waar ze na een aantal weken vervellen om zich daarna met de bloedstroom weer mee te laten voeren naar de dikke of de blinde darm.

Daar aangekomen kruipen ze weer door de darmwand heen en worden de larven volwassen. Het verblijf van de larven in het weefsel van de slagaderwand zorgt voor schade waardoor er bloedpropjes gevormd kunnen worden. Deze propjes kunnen loslaten en worden afgevoerd door het bloed richting de darm. Vlakbij de darmen zijn de takjes van de slagader heel nauw waardoor het bloedpropje vastloopt. Hierdoor wordt een deel van de darm tijdelijk niet van bloed voorzien waardoor het paard krampkoliek krijgt. Het (tijdelijk) verstoken zijn van bloedvoorziening wordt infarct genoemd. Na een tijdje nemen eventueel andere bloedvattakjes de bloedvoorziening over en verdwijnt de pijn weer.

Wanneer de schade rond de slagader in de scheilswortel groot is, kan er een uitgebreide vaatwandontsteking ontstaan. Dit wordt een wormaneurysma genoemd. De scheilswortel voelt dan bij rectaal opvoelen duidelijk verdikt, onregelmatig van oppervlak en hard aan. Bij aanraking kan het paard een pijnreactie laten zien. Als het paard te maken heeft met een flinke ontsteking van de scheilswortel kan koliek ook veroorzaakt worden door het wormaneurysma zelf dat pijnlijk is.

Krampkoliek

Symptomen en diagnose

Het paard kan milde tot heftige koliek hebben die meestal aanvalsgewijs verloopt. Vaak hebben de dieren weinig tot geen eetlust. Tijdens een aanval kan het paard gaan liggen, rollen, naar de buik kijken of schoppen en wat zweten. Daar de darmen van het paard niet verstopt zitten, kan er gewoon mest afkomen. Tijdens het lichamelijk onderzoek door de dierenarts zijn geen duidelijke afwijkingen te vinden. De pols is weinig tot niet verhoogd, de slijmvliezen zijn normaal, de darmgeluiden zijn overal in de buik te horen en tijdens het rectaal onderzoek worden geen afwijkingen gevonden, tenzij de scheilswortel duidelijk verdikt is. Uit mest onderzoek en bloedonderzoek kan aangetoond worden of het paard te maken heeft met een worminfectie.

Therapie

De therapie bestaat uit het toedienen van een pijnstiller en een darmontspanner. Het geven van wat beweging kan ook een gunstig effect hebben. 10 minuten stappen per uur is voldoende. Het paard mag een korte periode geen voer hebben. Zodra de klachten over zijn, kan voorzichtig weer gestart worden met het verstrekken van voer. Indien het paard een worminfectie heeft, is het van belang het dier te ontwormen. De prognose van een paard met krampkoliek is goed. Meestal reageert het dier goed op de pijnstiller en de darmontspanner en komen de pijnklachten niet terug wanneer de pijnstiller na een paar uur is uitgewerkt. Ontwormen volgens een goed schema is belangrijk om deze problemen te voorkomen.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien u bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid