Entrapment

Entrapment linker colon over het milt-nier bandje

Achtergrond

Een deel van de dikke darm kan bekneld raken op het milt-nierbandje. De linker nier is bevestigd aan het dak van de buikholte. De milt ligt tegen de linker buikzijde aan. Tussen de bovenkant van de milt en de nier bevindt zich een bandje dat een plateautje vormt. Dit wordt het milt-nierbandje genoemd. Het linker deel van de dikke darm kan tussen de linkerbuikwand en de milt omhoog verschuiven en vervolgens op het plateautje tussen milt en nier komen te liggen. De milt vormt een opstaand randje waardoor de darm er niet meer gemakkelijk af kan glijden.

Symptomen en diagnose

Het paard kan lichte tot duidelijke koliekverschijnselen tonen. Vaak komt er weinig mest af. De darmgeluiden aan de linkerkant kunnen verminderd of hoogtonig zijn vanwege gas dat zich ophoopt. Tijdens het rectaal opvoelen, kan gevoeld worden dat het linker deel van de dikke darm over het milt-nierbandje heen ligt. Ook kan er een gasophoping aan de linkerkant en soms ook aan de rechterkant van de buik gevoeld worden. Wanneer de milt gezwollen raakt, kan de achterrand van de milt dikker aanvoelen en vaak ligt de milt niet meer mooi strak tegen de buikwand aan, maar is deze naar binnen verplaatst.

Therapie

Er zijn meerder therapieën mogelijk. Er kan besloten worden om het paard te laten vasten en te laxeren en af te wachten of de darm van het milt-nierbandje afglijdt. Er wordt ook wel eens geadviseerd om het paard beweging te geven. Op het moment dat een paard flink aan het werk wordt gezet, trekt de milt samen waardoor er meer rode bloedcellen in de bloedbaan terecht komen. Door het samentrekken van de milt wordt het opstaande randje minder en kan de darm makkelijker van het milt-nierbandje afglijden. Door de beweging van het paard is de kans ook groter dat de darm van het bandje afhobbelt. Een andere methode is het rollen en schudden van het paard. Daarvoor wordt het paard onder narcose gebracht en neergelegd in rug/zijligging en wordt de buik hard geschud om de darm los te schudden. Dit kan alleen als er ook gas in het beknelde deel van de darm zit. Dit gas wil graag omhoog. Omdat het paard min of meer op zijn rug ligt zal het gas richting onderzijde van de buik willen en van het milt-nierbandje afglijden door het schudden. Indien dit niet lukt, kan het paard operatief behandeld worden. Wanneer er geen complicaties ontstaan, zullen de meeste paarden goed herstellen van deze vorm van koliek. Bij operatief ingrijpen duurt het uiteraard lang voordat het paard volledig hersteld is.

Neem direct contact op met dierenarts indien u bovengenoemde symtonen bij uw paard ziet. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie op dat moment het meest geschikt is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid