Draaiing dikke darm (torsio coli)

Draaiing dikke darm (torsio coli)

Achtergronden

Een torsio coli wil zeggen dat de dikke darm gedraaid is om zijn eigen lengteas. De dikke darm begint vanuit de blinde darm (caecum) rechts in de buikholte en ligt in een hoefijzervorm. De voorzijde van de hoefijzervorm ligt aan de kant van het hoofd. Links in de buikholte ligt de flexura pelvina. Dit is de bocht die in de bekkenholte ligt. De dikke darm wordt daar relatief smal en maakt een scherpe bocht en de dikke darm vervolgt zijn weg langs de hoefijzervorm terug richting de rechterkant. Er wordt dus een dubbel hoefijzer gevormd. De draaiing begint vanaf de flexura pelvina, deze ligt los in de buikholte en kan dus vrij bewegen. Het deel van de darm dat afgesnoerd is, wordt niet meer van bloed voorzien. Daardoor gaat de darmwand zwellen, wordt donker van kleur en zal uiteindelijk afsterven. De darmwand wordt doorlaatbaar voor endotoxinen. Dit zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door bepaalde bacteriën. Deze toxinen komen in de bloedbaan terecht en zorgen ervoor dat het paard ernstig ziek wordt en in shock kan raken.

<strong)Symptomen en diagnose

Paarden met een torsio coli hebben meestal ernstige koliek. Ze hebben veel pijn doordat het afgesnoerde deel van de darm onder spanning komt te staan door gasophoping. De polsfrequentie is veel hoger dan normaal, de slijmvliezen worden rood tot roodpaars, de dieren zweten sterk en verslechteren snel. Vaak reageren ze niet of nauwelijks op pijnstillers. Er zijn weinig tot geen darmgeluiden te horen en deze zijn hoogtonig door het gas dat onder spanning staat. Door het gas neemt de omvang van de buik toe. Bij rectaal opvoelen kan een verdikking van de wand van het afgesnoerde deel van de dikke darm gevoeld worden en soms ook de plaats waar de draaiing zit. Door alle problemen in de dikke darm kan er een maagoverlading ontstaan. Dit wordt gecontroleerd met behulp van het inbrengen van een maagsonde. Daarbij wordt gekeken of er (te veel) maaginhoud afgeheveld kan worden.

Therapie

De enige therapie is zo snel mogelijk opereren waarbij de draaiing uit de darm wordt gehaald. Als het paard in een vroeg stadium geopereerd kan worden, is het mogelijk dat het paard het redt. Als de draaiing te lang blijft zitten raakt de darmwand dusdanig beschadigd waardoor herstel niet meer mogelijk is en het dier overlijdt.

Neem direct contact op met uw dierenarts indien uw bovengenoemde symptonen bij uw paard ziet.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid