Verzorging oudere paarden

Tips verzorging oudere paarden

Het (oudere paard) kan je zelf vaak goed vertellen of hij zich wel of niet lekker voelt maar je moet wel op de signalen letten:

 • Is hij altijd vrolijk maar oogt hij opeens down en niet energiek?
 • Gaat hij normaal als je hem loslaat direct rollen en doet hij dat nu opeens niet meer?
 • Ligt hij altijd ’s nachts in zijn stal en doet hij dat nu niet? (kun je vaak goed zien aan de mestvlekken op de vacht of deken).
 • Eet hij zijn voer niet meer of eet hij het wel maar een stuk langzamer en maakt hij er een rommeltje van?

Hieronder wat tips om het je oudere paard wat makkelijker te maken maar neem bij enige twijfel over wat hij heeft altijd contact op met je dierenarts.

Vacht

Het geven van lijnzaadolie kan helpen om door de vacht heen te komen en zorgt voor een mooie, glanzende vacht. Let wel op want bij te veel kan het laxerend werken. Als een paard moeilijker door zijn vacht heen komt, heeft dit tot gevolg dat hij zijn warmte niet goed kwijt kan. Hierdoor raakt hij sneller bezweet tijdens arbeid en krijg je hem na het werk weer lastig droog. Je loopt dan het risico dat je paard kou vat en daardoor ga je dan vaak minder (intensief) rijden en wordt de conditie van je paard ook minder. Om dit allemaal te voorkomen kun je je paard scheren. Je haalt met het scheren natuurlijk ook wel weer een natuurlijke bescherming weg dus zorg daarna voor een goede, ademende en vochtregulerende deken.

Gebitsproblemen

Gedurende het leven van een paard veranderen de vorm en lengte van zijn tanden en kiezen. Hierdoor kunnen ze ook van stand veranderen en dat kan voor problemen zorgen. Als paarden ouder worden kunnen er tanden of kiezen uitvallen of los komen te staan. Tussen de kiezen kunnen voedselresten achterblijven die dan uiteindelijk voor een ontstekingsreactie van het tandvlees zorgen. Het gevolg hiervan is dat het paard pijn heeft in zijn mond en daardoor moeilijker kan gaan eten. Dit kun je herkennen aan de proppen voedsel die uit hun mond vallen tijdens het eten. Ze krijgen hierdoor onvoldoende voedingsstoffen binnen en vermageren. En het voer dat ze binnen krijgen is minder goed gekauwd waardoor het moeilijker verteerbaar is.

Belangrijk voor ieder paard maar zeker voor oudere paarden is dat er regelmatig een goede gebitscontrole plaatsvindt. Overleg hierover met je dierenarts of hij/ zij zelf de behandeling uit kan voeren of je door kan verwijzen.

Voeding

Oudere paarden worden vaak magerder omdat ze hun voer niet goed meer kunnen opnemen, kauwen en verteren. Hieronder een aantal tips om dit tegen te gaan:

 • Weidegang is goed voor een ouder paard. Gras is beter te verteren dan hooi of kuil. Je ziet ook vaak dat oudere paarden, die in de winter niet naar buiten kunnen, mager worden. Er zijn speciale grasmixen in de handel die je in de winter kunt voeren. Dit zijn korte stengels waardoor paarden er geen proppen van maken en het dus makkelijker kunnen eten. Daarnaast kun je in de winter bijvoeren met producten waar veel ruwe celstoffen in zitten. Dit houdt de darmen actief als er te weinig gras of hooi binnenkomt. Je kunt voor deze producten denken aan Luzerne, bietenpulp en havermoutbrok.
 • Ruwvoer zorgt ervoor dat de maagdarmflora van je paard gezond blijft. De darmflora is belangrijk voor een deel van de vertering van de voeding van het paard en verhoogt daarmee de opname van voedingsstoffen. Daarnaast helpt een goede darmflora mee om de darm gezond te houden door het milieu in de darm in balans te houden en ziekteverwekkende bacteriën hebben minder kans om een plekje in de darm te bemachtigen als alle plekjes bezet zijn door goede bacteriën.
 • Eet een paard zijn hooi minder goed? Soms helpt het om het in een hooinet te geven.
 • Zorg voor makkelijk verteerbare voeding als slobber waar wel voldoende vezels en structuur in zit. In het krachtvoer moet niet te veel zetmeel of snel verteerbare koolhydraten zitten
 • Voeg plantaardige olie aan het voer toe of kies krachtvoer met een hoger vetgehalte. Er zijn meerdere krachtvoeren op de markt die speciaal voor oudere paarden zijn samengesteld.

Let op dat je niet te veel krachtvoer voert, dit verhoogt het risico op koliek en hoefbevangenheid. Voer kleine hoeveelheden per keer, meerdere keren per dag. Hiermee voorkom je verstoppingen bedoel je hier ruwvoer of krachtvoer. Voor krachtvoer geldt dit minder maar het komt de vertering ten goede om niet te veel in 1 keer te voeren van krachtvoer.

Je kunt supplementen op het gebied van vitaminen en mineralen aan het voer toevoegen.

Het kan natuurlijk ook dat je paard wegens andere oorzaken is vermagerd:

 • Mogelijke worminfectie
 • Last van zijn gebit
 • Hij is ziek

Bij enige twijfel hierover kun je het beste advies aan je dierenarts vragen.

Artrose

Oudere paarden (en mensen ook) hebben vaak last van artrose. Dit is een chronische degeneratieve aantasting van het gewricht (lees hierover meer op onze site).

Om een ouder paard te helpen op dit gebied kun je supplementen of speciale voeding geven waar bijvoorbeeld Glucosamine en MSM aan zijn toegevoegd (lees hierover meer op onze site). Naast aangepaste voeding en supplementen is het ook belangrijk om je paard goed in beweging te houden. Het oudere paard heeft iedere dag beweging nodig. Als je je paard laat staan zie je vaak dat ze strammer worden. Je kunt met oudere paarden nog prima langere bosritten en dergelijke maken als je er maar voor zorgt dat ze continu op conditie blijven en goed naar je paard “luistert” wanneer hij moe wordt en het wat rustiger aan moet doen. Dit kan per dag wisselen. Dagelijks scharrelen in een paddock zorgt al voor minder stramme spieren en gewrichten.

Probeer zelf goed te voelen of je paard goed en regelmatig loopt en laat ook af en toe iemand anders (bv dierenarts of fysio) weer eens kijken of je paard nog goed loopt. Het beste is eigenlijk om je paard dag en nacht de mogelijkheid te geven om te bewegen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in een paddock of weiland met daarbij een schuilstal of loopstal. Oudere paarden met artrose hebben vaak opstartproblemen als ze een tijdje stil gestaan hebben. Als de paarden ’s nachts op stal staan komen ze ’s ochtends vaak moeilijk de box uit. Dit geldt in feite voor alle paarden met artrose, niet alleen degene die al op leeftijd zijn. Zorg ervoor dat je als je gaat rijden/ longeren dat je paard voldoende tijd krijgt om op te warmen, minimaal 10 minuten in- en uitstappen.

De warming-up en cooling down van oudere paarden is relatief langer bij het trainen. De doorbloeding en opwarmen van de spieren en de smering van de gewrichten kosten meestal meer tijd. Als hiermee geen rekening gehouden wordt kun je eerder beschadiging en blessures oplopen in het lichaam en zeker in de spieren en gewrichten. De afvoer van afvalstoffen is afhankelijk van het goed functioneren van het hart en de doorbloeding van de vaten en daarbij is de gezondheid en doorbloeding van spieren van belang, en zoals eerder is vermeld zijn bij oudere paarden de lichaamsfuncties (hart en doorbloeding) en de gezondheid van de spieren niet altijd meer optimaal. Aangepast orthopedisch beslag kan het paard met artrose vergemakkelijken om te bewegen. Het kan ook juist voordelig zijn als een paard van de ijzers afgehaald wordt en bekapt wordt. Goede resultaten worden gehaald met natuurlijk bekappen. Laat je goed informeren en zorg dat je een professionele bekapper vindt om je paard onder zijn of haar hoede te nemen.

Harnachement

Laat je zadel minimaal ééns per jaar nakijken of het nog goed ligt. Een ouder paard verandert ook van model (bespiering etc.) Als de vacht van je paard dunner wordt en kale plekjes krijgt bijvoorbeeld bij de singel kun je met een singelbontje gaan rijden. Zorg wel voor echt schapenbont want synthetisch kan uiteindelijk voor grotere schuurplekken zorgen.

Laat ééns per jaar de dierenarts een gezondheidscheck doen een soort APK voor je paard, op deze manier kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen. Daarnaast kun je, bij bewegingsproblemen, regelmatig een fysiotherapeut of sportmasseur langs laten komen om te bekijken hoe je paard beweegt en eventueel te laten behandelen.

Met dank aan Linda van Diepen - www.horseinmotion.nl

Bron:

Pavo

Hartog

Website DAP Moergestel

Levende Have

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid