Schimmelinfecties van de huid

Achtergrond

Schimmelinfecties komen regelmatig voor bij paarden. Microsporum (Equinum) en Trichophyton (Equinum) zijn de meest voorkomende schimmelsoorten. Schimmels slaan vaak aan op plaatsen waar de (lokale) afweer van de huid verminderd is door vocht en/of schurend harnachement, zoals onder de singel en het zadel. Daar wordt de huid week door het zweet en raakt soms licht beschadigd, zodat schimmels de kans krijgen zich te vestigen in de huid en zich te ontwikkelen. Ook wanneer paarden onder invloed van stress staan, neemt de afweer af en kunnen schimmels makkelijker aanslaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een paard van stal verandert.

schimmelinfectie
Foto 1 Schimmelinfectie van de huid waarbij bultjes en opstaande haren te zien zijn. Als je de opstaande haren die al heel los zitten uittrekt, zul je zien dat er allemaal schilfers rond de haarwortel zitten.

In principe bouwt een paard afweer op tegen een doorgemaakte schimmelinfectie, maar omdat er meerdere soorten schimmels zijn, kan een paard wel meerdere keren problemen krijgen met deze huidinfectie. Schimmelinfecties zijn besmettelijk en kunnen gemakkelijk via borstels, dekens of harnachement van het ene paard naar het andere worden overgedragen. In principe kan deze overdracht ook plaatsvinden via paard-paard contact of via de handen van de verzorgers.

Symptomen en diagnose

Een schimmelinfectie begint vaak met wat opstaande haren of bultjes die na een paar dagen schilferig worden. De haren vallen eraf en wanneer men haartjes van de aangedane plekken lostrekt zijn veel schilfers te zien aan de onderkant van deze haren. Een schimmelinfectie van de huid kan eruit zien als ronde kale vaak schilferige plekken (dan wordt het ook wel ringschurft of ringworm genoemd) of de huid vertoont willekeurige kale plekken met korstjes en schilfers. Een schimmelinfectie zorgt wel voor jeuk maar vaak niet heel heftig.

schimmelinfectie
Foto 2 Ringworm. De schimmelinfectie zorgt voor een kale ronde plek. Deze plek op de foto is al bijna hersteld. Er zijn geen schilfers meer aanwezig, de huid is in tact en er beginnen alweer haren te groeien.

De diagnose kan meestal met grote waarschijnlijkheid gesteld worden aan de hand van de symptomen. Om de diagnose te bevestigen kunnen enkele haren met schilfers op kweek gezet worden en kan aangetoond worden dat het om een ziekteverwekkende schimmelsoort gaat.

Therapie en preventie

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar waarmee een paard gewassen kan worden om de schimmelinfectie te bestrijden. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Vaak worden deze middelen gecombineerd met wassingen met Betadine shampoo®. Daarnaast is het ook mogelijk om het paard te enten tegen schimmelinfecties. Dit heeft zowel een genezend effect als een preventief effect. De enting kan dus ook gebruikt worden om een bestaande schimmelinfectie te genezen.

Wanneer een paard een schimmelinfectie heeft, is het belangrijk alle poetsspullen, dekens, halsters en harnachement apart te houden en dus geen poetspullen van het aangedane paard te gebruiken voor andere paarden. Ook is het verstandig het paard geen direct contact te laten hebben met zijn stalmaatjes totdat de schimmelinfectie genezen is. Wanneer de schimmel succesvol bestreden is kan ervoor gekozen worden dekens en poetsspullen te wassen met desinfecterende middelen. Schimmelinfecties bij paarden kunnen overgedragen worden op de mens. Over het algemeen gebeurt dit niet zo heel snel maar het is wel vervelend. Gelukkig is een schimmelinfectie van de huid meestal makkelijk te behandelen met een zalfje dat vrij verkrijgbaar is bij uw apotheek.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid