Scheren

Scheren van paarden

Naarmate de zomer haar einde nadert, begint het paard al aan de wintervacht. Deze wintervacht heeft het paard nodig om zichzelf te beschermen tegen kou, regen en wind. De meest voorkomende reden waarom eigenaren van paarden de vacht willen scheren, is omdat zij tijdens de training hinder ondervinden van de dikke wintervacht. Het paard kan minder fit worden, hijgt soms wat sneller en wordt heel nat van het zweet.

Om ervoor te zorgen dat een bezweet paard niet ziek wordt, zul je dus lang moeten uitstappen en het paard droog moeten wrijven met bijvoorbeeld stro. Veel paarden zullen als natuurlijke reactie zelf door het stro gaan rollen. Daarnaast zijn er hele goede "zweet"dekens die het paard helpen om sneller droog te worden. Soms moet je zelfs wel 1 of 2 keer de deken wisselen voordat het dier helemaal droog naar stal kan. Veel mensen hebben echter te weinig tijd om te wachten todat hun paard volledig droog is.

Een goede tip om het aanmaken van een dikke vacht onder controle te houden, is al vrij vroeg aan het einde van de zomer met een dunne zomerdeken te beginnen. Wanneer de nachten wat kouder worden, kun je de dunne deken vervangen door een iets warmere deken en overdag bij een aangename temperatuur weer wisselen. Dit zal echter niet altijd kunnen voorkomen dat een paard toch een dikkere wintervacht aanmaakt dan gewenst en de eigenaar besluit om het paard te scheren.

Scheren is een dus een alternatief voor paarden die eenmaal bezweet, niet makkelijk droog worden waardoor ze eerder vatbaar kunnen worden voor ziektes. Paarden die in de winter veel in de wei lopen of buiten worden getraind, kun je beter niet of eventueel gedeeltelijk scheren.

De meeste eigenaren kiezen vaak voor het volledig kaal scheren van het paard omdat het er "esthetisch" mooier uitziet. Dit heeft als groot nadeel dat je ontzettend goed moet opletten dat het paard geen kou vat. Het geschoren paard zal goede bescherming nodig hebben op stal, tijdens het rijden etc. Een goede deken is dus een must, ook bij het in- en uitstappen van het paard. Laat je paard niet "even" zonder deken staan omdat je zelf wat vergeten bent.

De voorbereiding

Zorg voor een schoon en goed onderhouden scheerapparaat met geslepen messen. Een reserveset messen is zeer aan te raden. Machineolie heb je nodig om de messen tussendoor goed te oliHet paard moet schoon zijn. Ga niet zonder voorbereiding aan het scheren beginnen en neem er voldoende tijd voor. Je bent met 220 Volt aan het werk, ga dus niet op een natte wasplaats staan. Zoek een rustige en goed verlichtte plek waar je paard zich op zijn gemak voelt. Zorg ervoor dat het verlengsnoer tijdens het scheren niet in de weg ligt. Mocht je een verlengsnoer op rol hebben, rol die dan helemaal uit! Sommige paarden vinden het geluid van het zoemende scheerapparaat niet prettig. Een prop watten in de oren kan soms uitkomst bieden. Een praam e/o een kalmeringsmiddel zijn ook middelen om het paard tot rust te brengen.

Het scheren

Scheer je paard in lange banen tegen de haren in. Zorg voor een borstel die de haren van het scheerapparaat kan vegen en waarmee je tussendoor de losse haren van je paard kan borstelen. Iedere strook moet de vorige iets overlappen. Wees secuur en let er goed op dat er geen huidplooien tussen de tanden van het scheerhoofd komen. De lies is een gevoelig plek waar je voorzichtig te werk moet gaan. Als je de elleboog wilt gaan scheren, plaats dan het voorbeen naar voren, zodat de huidplooi verdwijnt. Laat een klein driehoekje staan boven de inplant van de staart voor een nette afwerking. Er zijn allerlei scheermodellen die je kunt kiezen, maar zorg er altijd voor dat je het haar onder het zadel niet weghaalt, dit om drukkingen van het zadel op de huid te voorkomen.

Dekens

Het is van belang om ervoor te zorgen dat het geschoren paard of paarden met een dunne vacht een goede beschermende deken op hebben. Echter wees alert op de buitentemperatuur. Het kan zijn dat het in de winter de ene dag -3 graden is en de volgende dag +8 graden. Pas de dikte van de dekens aan, aan de buitentemperatuur. Het paard moet aangenaam warm voelen onder de deken, dus niet te warm of te koud!

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid