Bindweefselbultjes

Achtergrond

Nodulaire necrobiose is een van de meest voorkomende huidafwijkingen van het paard. Het zijn harde, onschuldige (bindweefsel) bultjes in de huid van het dier. Waardoor het wordt veroorzaakt is onbekend, maar trauma (drukplekken van het zadel), insectenbeten en overgevoeligheid kunnen een rol spelen.

Symptomen

Harde bulten van ongeveer 1 tot 3 cm in doorsnede, vaak in het zadelgebied, maar ook op de plek waar de singel zit. Ook kunnen ze op de rug, hals en in de flanken aangetroffen worden. Het paard heeft er weinig last van. De bulten zijn niet pijnlijk en veroorzaken geen jeuk. Vaak vindt de eigenaar het lastiger dan het paard. De bulten onder het zadel kunnen wel eens problemen geven als ze door de wrijving en druk van het zadel open gaan.

Therapie en diagnose

Vaak kan een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden aan de hand van het klinische beeld. Behandelingen hebben meestal weinig resultaat. Soms verdwijnen de knobbels vanzelf. De dierenarts kan een biopt nemen van de huidbulten om aan te tonen dat het bindweefsel bulten zijn. Alleen heelt de plek waar het biopt is genomen langzaam en kan het later problemen geven, vooral in het zadelgebied.

Eventueel kan op de bulten corticosteroïden bevattende zalf of vloeistof worden aangebracht. Ook injecties met ontstekingsremmers onder de bulten worden wel toegediend. Hierbij bestaat een klein risico op het ontstaan van ontstekingen.

Het wegsnijden van de knobbeltjes wordt niet geadviseerd. De paarden hebben vaak meer last van de littekens van het wegsnijden dan van de bulten zelf en de kans is groot dat deze na de operatie weer terugkomen. “Niets doen” is vaak de beste behandeling. Wanneer de bulten onder het zadel voorkomen dan moet de vorming van drukplekken zoveel mogelijk voorkomen worden door bijvoorbeeld een zacht en dik zadeldekje te gebruiken

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid