Hoornzuil

Een hoornzuil is een stukje afwijkende hoorn in de wand van de hoef.

Een hoornzuil is een stukje afwijkende hoorn in de wand van de hoef. De hoornzuil loopt vertikaal door de hoefwand en wordt meestal in het toongedeelte van de hoef aangetroffen. Aan de buitenzijde van de hoef is niks te zien, maar aan de onderkant van de hoef ontstaat een lokale verdikking van de witte lijn. De hoef groeit vanuit de lederhuid in de kroonrand naar beneden toe af. Wanneer de kroonrand geïrriteerd raakt, kan een hoornzuil ontstaan doordat er door de irritatie afwijkend hoorn gevormd wordt. Het is ook mogelijk dat een ontsteking aan de onderkant van de hoef zich uitbreidt richting de kroonrand. Dan ontstaat een geïnfecteerde hoornzuil. Deze laatste vorm zorgt ook meestal voor kreupelheden in tegenstelling tot de hoornzuil zonder ontsteking.
De hoornzuil kan zo dik zijn dat het hoefbeen aangetast wordt. De hoornzuil oefent dan druk uit op de punt van het hoefbeen waardoor botoplossing plaatsvindt. Dit is zichtbaar op een röntgenfoto. De therapie wanneer het paard kreupel is, is het verwijderen van de hoornzuil. Hierbij wordt een stuk van de hoornwand in zijn geheel weggenomen. Daarna moet het paard nog een flinke tijd in een hoefverband.

De onderstaande foto’s zijn van een paard die verdacht was van een hoefzweer. Het paard liep kreupel en de hoef was warm. Nadat het ijzer verwijderd was, bleek er in het toongedeelte van de hoef een plaatselijke verbreding van de witte lijn te zitten.

Figuur 1 toont de anatomie van de hoef vanaf de onderkant gezien
In de toon van de hoef bevindt zich een verdikking van de witte lijn.
Anatomie van de hoef

Op de röntgenfoto’s die van dit paard gemaakt zijn was een inkeping in het hoefbeen te zien.

Foto 1: Deze röntgenfoto’s zijn gemaakt vanaf de voorzijde van het been en tonen het hoefbeentje
In de bovenste foto is de normale belijning van het hoefbeentje aangegeven met de oranje lijn. In de onderste foto is de belijning aangegeven van het hoefbeentje van een paard met een hoornzuil. De hoornzuil heeft druk gegeven op de punt van het hoefbeentje waardoor er bot opgelost is. Dit wordt een inkeping genoemd.
Hoefbeentje

De hoornzuil is bij het staande dier verwijderd. Om dit mogelijk te maken zijn de zenuwen van de ondervoet van het paard verdoofd en er is een tourniquet aangelegd om ervoor te zorgen dat de hoef niet gaat bloeden. Een tourniquet is een sterk, elastisch windsel dat strak om het been gedraaid wordt. Hierdoor worden de bloedvaten dichtgedrukt waardoor de operatiewond niet of nauwelijks gaat bloeden. Dit zorgt ervoor dat het operatiegebied overzichtelijk blijft.


Tourniquet

Foto 2: toont hoe het tourniquet aangelegd is
Door deze boven het operatiegebied aan te leggen worden de (slag)aders dichtgedrukt en kan er onder bloedledigheid gewerkt worden. De hoef is erg goed doorbloed waardoor zonder dit tourniquet zoveel bloed uit de wond zou lopen dat het operatiegebied volledig onoverzichtelijk wordt. Verder wil je natuurlijk het bloedverlies beperken.


Hoornwand

Foto 3: toont hoe de hoornwand open gelegd wordt en men bezig is om de hoornzuil in zijn geheel te verwijderen.
Hoornzuil

Foto 4: toont het verder blootleggen van de hoornzuil.
Hoornzuil

Foto 5: Op deze foto is de hoornzuil heel duidelijk te zien.
Hoornzuil

Foto 6: De hoornzuil is volledig uit de hoornwand verwijderd. De hoornzuil bestaat uit een dikke laag afwijkend hoorn.
Hoornzuil

Na de operatie is een ijzer aangebracht en moet de hoef een aantal weken in een hoefverband blijven. Het hoefverband zorgt met name de eerste dagen na de operatie voor tegendruk zodat er geen heftige bloeding optreedt en daarnaast wordt op deze manier de wond schoongehouden.

Raadpleeg uw dierenarts indien uw paard pijnlijk is tijdens het lopen. Uw dierenarts zal aan de hand van een aantal onderzoeken een duidelijk beeld proberen te vormen van de oorzaak van de pijnlijkheid. Indien de diagnose is gesteld, zal uw dierenarts een therapie voorstellen.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid