Bolspat

Een gewricht is opgebouwd uit botstukken die op de plaats waar ze met elkaar scharnieren, bedekt zijn met een laagje gewrichtskraakbeen.

Achtergrond
Een gewricht is opgebouwd uit botstukken die op de plaats waar ze met elkaar scharnieren, bedekt zijn met een laagje gewrichtskraakbeen. Het spronggewricht van het achterbeen bestaat in feite uit vier gewrichten waarvan eigenlijk maar één gewricht, het bovenste gewricht, voor de beweeglijkheid zorgt. De andere gewrichten leveren een veel kleinere bijdrage aan de beweeglijkheid.
Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. De binnenkant van dit kapsel wordt bedekt door een soort vlies ook wel het synoviale membraan genoemd. Dit membraan maakt de gewrichtsvloeistof (synovia) aan, die er voor zorgt dat het kraakbeen van voeding voorzien wordt en dat het gewricht soepel kan bewegen. Synovia is dus vergelijkbaar met een soort smeermiddel.
Synovia bevindt zich in holtes van het gewricht. Deze holtes noemen we gewrichtszakken. Deze gewrichtszakken puilen wel eens uit dan spreken we van een overvulling.

Bolspat Bij paarden kunnen verschillende beengebreken voorkomen. We onderscheiden zachte en harde beengebreken.

Zachte beengebreken komen veel voor en het zijn meestal overvullingen van gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Een slijmbeurs (bursa) is een zakvormige ruimte die zich bevindt op een plaats waar huid of een spier over uitstekende beenpunten moet glijden. Vaak worden zachte beengebreken beschouwd als schoonheidsfouten. Ze kunnen echter ook duiden op een verstoring in de botontwikkeling die paarden kunnen oplopen tijdens de opfok waardoor bijvoorbeeld osteochondrose, slijtage of artrose kan ontstaan wat een overvulling van een gewricht kan geven.

Harde beengebreken zijn meestal plaatselijke botnieuwvormingen, zoals bijvoorbeeld schiefels. De harde beengebreken kunnen aanleiding geven tot onherstelbare kreupelheid, maar in het geval van een schiefel gaat het gelukkig ook meestal om een schoonheidsfoutje.

Bolspat valt onder de zachte beengebreken. Bolspat is een overvulling van een of meerdere gewrichtszakken van het spronggewricht

Symptomen en therapie
Bolspat is vooral te zien als een verdikking aan de voor/binnenkant en aan de buiten/achterkant van het spronggewricht. Deze zwelling voelt zacht aan en kan soms gepaard gaan met kreupelheid. De dierenarts kan meestal aan het uiterlijk van de verdikking al een diagnose stellen.
Als het pas ontstaan is heeft het nog zin om de overvulling te koelen met coolgels en het paard rust te geven. De dierenarts kan ontstekingsremmende middelen voorschrijven.
Daarnaast kan de dierenarts de overvulling aanprikken en het leegzuigen. Vervolgens worden er dan ontstekingremmende middelen ingebracht.
Als het paard er geen last van heeft en niet kreupel is dan is er geen behandeling nodig. Indien het paard wel kreupel is, is verder onderzoek noodzakelijk om uit te zoeken wat de oorzaak van de overvulling van het spronggewricht is.

Wij raden u aan om bij bovengenoemde symptomen uw dierenarts te raadplegen.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid