Algemene informatie

Basis kennis gezondheid paard

Temperatuur

De temperatuur van het paard kun je opnemen in het rectum. Het rectum ligt achterin de anus. Je kunt de temperatuur opmeten met een digitale thermometer. De thermometer moet ver genoeg in de anus worden ingebracht (zo ver dat je het nog net kunt vasthouden). Een gezond paard heeft een temperatuur tussen de 37,4 en 38 graden celcius. De temperatuur van het paard kan na beweging hoger zijn dan in rust. Het is belangrijk om te weten welke temperatuur je paard in rust heeft. Wanneer een paard een graadje hogere temperatuur heeft dan normaal dan spreek je van een verhoging. Loopt de temperatuur op tot boven de 39 graden dan spreek je van koorts. Pasgeboren veulens hebben een hogere temperatuur van ongeveer 38,5 - 39,5.

Temperatuur

Ademhaling

Een paard in rust ademt 8 tot 16 keer per minuut. Eén ademhaling is één keer in- en uitbewegen van de ribben. Je kunt dit waarnemen door goed naar de beweging van de ribben te kijken.

Hartslag

De normale hartslag van het paard ligt tussen de 28 en 40 slagen per minuut. Goed getrainde paarden kunnen een lagere hartslag hebben en veulens hebben vaak een wat hogere hartslag. Wanneer een paard een grote inspanning heeft geleverd kan de hartslag oplopen tot 140-150 slagen per minuut. Bij een paard in goede conditie, zal de hartslag na inspanning binnen 5 minuten teruglopen naar 60 slagen per minuut. De hartslag kun je voelen aan de slagader die je kunt vinden op de rand van de onderkaak. Leg zachtjes je vingertoppen op de slagader. Hierdoor kun je de slagen tellen per minuut.

Hartslag

Slijmvliezen

De slijmvliezen kunnen onder andere bekeken worden in de mond, de neus of rond de ogen. Bij een gezond paard zijn de slijmvliezen roze en vochtig. Bij een paard dat vocht verliest bijvoorbeeld door koliek worden de slijmvliezen roder en droger. Als er sprake is van bloedverlies dan worden de slijmvliezen bleek. Bij een paard in een shocktoestand, bijvoorbeeld bij een ernstige koliekaanval, kunnen de slijmvliezen paars/rood worden.

Turgor

Door het bekijken van de turgor kun je vaststellen of het paard uitgedroogd is. Door een huidplooi midden op de hals op te pakken en weer los te laten. Deze plooi verdwijnt direct bij een gezond paard, maar bij een uitgedroogd paard blijft de plooi langer aanwezig. Bij oudere paarden is de huid minder elastisch, dit betekent niet dat het paard dan ook uitgedroogd is.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid