Hooikoorts

Vraag: Kan een paard ook last hebben van hooikoorts?

Ook dit is een leuke vraag, alhoewel deze nog niet zo makkelijk te beantwoorden is. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen oftewel stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en grassen. Het stuifmeel word allergeen genoemd. Bij mensen is hooikoorts een veel voorkomend probleem. Normaal gesproken reageert het afweersysteem zodra er ziekteverwekkers proberen het lichaam binnen te dringen met een afweerreactie.

Ziekteverwekkers zijn natuurlijk schadelijk voor het lichaam en het lichaam heeft een heel scala aan mechanismen ontwikkeld om zich te beschermen tegen indringers. In eerste instantie werkt het lichaam met de aspecifieke afweer. Dit bestaat onder andere uit natuurlijke barrières zoals de huid of de zuurtegraad in de maag. In het bloed bevinden zich bepaalde cellen die reageren op indringers en deze vernietigen en opruimen. Als dit nog niet genoeg is dan gaat het lichaam over op de specifieke afweer. Dit wordt zo genoemd omdat het lichaam hierbij antilichamen aan gaat maken die specifiek zijn voor een bepaalde ziekteverwekker.

Het afweersysteem zit heel ingewikkeld in elkaar, er zijn boeken vol overgeschreven en regelmatig worden er nieuwe stoffen gevonden die een regulerende functie hebben op dit systeem binnen het lichaam. Bij een allergische reactie gaan er een twee dingen eigenlijk fout. Ten eerste is stuifmeel onschadelijk, het is geen indringer en het is geen ziekteverwekker, maar toch reageert het lichaam erop en ten tweede is de reactie veel te heftig. Om een of andere reden is alles dus een beetje ontregeld geraakt.

Wanneer stuifmeel in contact komt met de slijmvliezen van de neus, de ogen of de luchtwegen dan gaat het lichaam onder andere reageren met zwelling, roodheid, jeuk en verkoudheids-achtige verschijnselen.

Hoe zit het nu met een paard?
Een aandoening van de luchtwegen waarbij een allergische reactie een rol speelt is (astmatische) bronchitis. Dit staat op de site uitgebreid beschreven. Aangenomen wordt dat het hierbij gaat om een allergische reactie op schimmelsporen in het hooi en stro. De paarden kunnen het flink benauwd krijgen en hoesten en neusuitvloeiing zijn symptomen die dan meestal ook getoond worden. Dit is echter geen hooikoorts. Nu is het natuurlijk niet uit te sluiten dat paarden ook op stuifmeel zouden kunnen reageren en zo ook allergische reacties van de luchtwegen zouden kunnen krijgen, maar officieel is daar in de literatuur weinig tot niets over te vinden.

Een andere aandoening waarbij aan een allergie gedacht wordt is Headshaken. Hierbij “shaked” het paard met haar hoofd alsof ze heel snel aan het “ja-knikken” is. Dit is een probleem waaraan vele oorzaken ten grondslag kunnen liggen en in sommige gevallen niet dé oorzaak gevonden kan worden en waarnaar nog heel veel onderzoek gedaan wordt. Zo kan het een teken van discomfort zijn in de breedste zin van het woord. Pijn ergens in het lichaam, rijtechnische problemen, psychische stress of rugklachten.

Soms is er duidelijk een verergering van de symptomen in een bepaald seizoen (zomerseizoen)en dan wordt er aan een soort hooikoorts gedacht. Dan niet helemaal zoals bij de mens, maar gedacht wordt aan een enorme overprikkeling van de slijmvliezen van de neus van het paard. Dit kan natuurlijk ter plekke in de neus veroorzaakt worden als de slijmvliezen overgevoelig raken doordat ze geïrriteerd zijn door een ontstekingsreactie vanwege een allergische reactie, maar ook wordt gedacht aan een probleem met de gevoelszenuwen in het hoofd van het paard waardoor deze overgeprikkeld raken wanneer er stuifmeel of stofdeeltjes tegen het slijmvlies van de neus aankomen. Hierdoor wordt de pijnprikkel vele malen heftiger waargenomen dan redelijkerwijs te verwachten is. Daarnaast wordt de mogelijkheid bekeken of er een probleem in de hersenen speelt. Hierdoor zou de gevoelszenuw wel de correcte informatie aan de hersenen doorgeven, maar in de hersenen gaat de interpretatie mis en registreren zij een enorme pijnscheut bij een stofje dat de neus inwaait zodat het paard het daadwerkelijk waarneemt als heftige pijnprikkel.

Over dit onderwerp is het laatste woord nog niet gezegd. Soms wordt ook gedacht aan overgevoeligheid voor zonlicht en krijgen deze paarden een soort zonnebril op. Ook wordt er gewerkt met hormoonpreparaten om de allergische reactie te onderdrukken.

Het is dus al met al nog niet zo’n eenvoudige vraag om te beantwoorden. Misschien dat onze collega’s vanuit de alternatieve medische zorg hier nog andere inzichten over hebben.

Een andere visie:

Hooikoorts bij paarden

Een allergie is eigenlijk een te heftige reactie van het immuunsysteem. De afweer reageert op stoffen die geen ziekteverwekker zijn. Klik hier voor meer informatie over allergiën - een natuurkundige visie op de oorzaak van allergiën en de behandeling.

Allergieën bij paarden zijn er in alle vormen en maten, van een allergie voor bepaalde metaalsoorten waarbij het bit een uitslag op de lippen van het paard geeft tot een allergie voor gras. Je begrijpt dat een paard met een grasallergie een serieus probleem is, maar net als hooikoorts komt ook dit voor. Het is belangrijk om te kijken wat de precieze oorzaak van de allergie is. Zeker bij allergieën wordt er nogal eens een verkeerde oorzaak aangewezen.

‘Natuurgeneeskunde, een holistische visie’uit de nieuwsbrief van juni kun je meer over lezen over het behandelen van de oorzaak en niet alleen het bestrijden van de symptomen.

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid