Acupunctuur

Acupunctuur bij paarden

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij gekeken wordt naar het lichaam als geheel. In het lichaam lopen allemaal energie banen of meridianen. Deze bestaan uit een aantal acupunctuur punten die met elkaar in verbinding staan en samen de gehele energie baan vormen van begin tot eind. Het lichaam is afhankelijk van het goed stromen van energie (‘chi’) door deze meridianen om gezond te kunnen zijn en zich te kunnen verweren tegen ‘indringers’. Met indringers worden in de Chinese geneeskunde factoren bedoeld als koude, hitte, wind en dergelijke, maar ook ziekteverwekkers zoals virussen, schimmels, parasieten en bacteriën.

acupunctuur paard

Meridianen zijn dus eigenlijk een soort energiebanen. Iedere meridiaan heeft een eigen naam en functie in het lichaam, maar het gaat er om dat deze met elkaar samenwerken ofwel in een bepaald evenwicht of in balans zijn met elkaar. Op de foto hiernaast is ingetekend hoe de meridiaan van de galblaas ongeveer verloopt. De gele lijn geeft de meridiaan aan en de stipjes geven de acupunctuur punten aan. In meridianen kunnen problemen ontstaan. Deze problemen kunnen zich manifesteren als klachten of symptomen, waarvoor het paard met acupunctuur behandeld kan worden. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld ‘leegte’ in een meridiaan, een stagnatie of een blokkade.

Leegte houdt in dat er te weinig energie door de meridiaan stroomt en een stagnatie betekent dat de energie helemaal niet goed stroomt. Dit laatste kan pijn veroorzaken in de desbetreffende lichaamsdelen waar zo’n meridiaan doorheen loopt.

De behandeling is erop gericht het lichaam en dus de meridianen weer in balans te brengen. Vanuit een leegte in een meridiaan kan juist een teveel in een andere meridiaan komen, aangezien deze normaal elkaar in balans houden. Het gaat er dan ook om te onderzoeken waar het probleem mee begonnen is, dus in welke meridiaan. Dit maakt mogelijk dat je de wortel van het probleem aan kan pakken en niet alleen de indirecte problemen in de andere afwijkende meridianen.

Hoe verloopt nu zo’n onderzoek?

Eerst willen we een anamnese afnemen. In een anamnese stel je allerlei vragen aan de eigenaar die meer inzicht geven in wat voor type paard het is, wat de symptomen zijn, hoe het gesteld is met het algemeen functioneren van het paard en eventuele vragen specifiek voor de symptomen die het paard toont.

Ieder paard heeft een andere gevoeligheid ofwel zwakke plek in het lichaam waarin zij makkelijk klachten ontwikkelen.

In de acupunctuur werken we dan ook met de verschillende ‘typen’ paarden zoals het ‘houtpaard, waterpaard, aardepaard, metaalpaard en vuurpaard. Deze verschillende typen paarden hebben ieder dan ook verschillende gevoeligheden in het lichaam.

De symptomen en informatie over het paard helpen om een compleet beeld te krijgen over waar het probleem begonnen is en om zo gericht te kunnen behandelen. Het is belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken aangezien dan in de meeste gevallen de gevolgen in andere meridianen daarmee ook opgelost worden.

Vervolgens kun je met de vingers de meridianen afvoelen en sommige specifieke punten navoelen op gevoeligheid om tot een diagnose te komen. Acupunctuur punten kunnen overgevoelig zijn of gewoon anders aanvoelen bij palpatie. Hiermee krijg je veel informatie over de patiënt en waar te beginnen met behandeling.

Aangezien de meridianen het hele lichaam verzorgen kun je afhankelijk van welke meridianen geblokkeerd raken zeer veel verschillende klachten krijgen. Hieronder een lijst met symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een meridiaan probleem:

  • Spierpijn (specifieke spiergroepen per meridiaan)
  • Orgaan stoornissen (maagklachten, darmklachten, leverstoornissen, nierafwijkingen etc.)
  • Gevoelige huid
  • Verandering karakter en/ of gedrag
  • Hoofdpijnen/ pijn
  • Hormonale/ cyclusstoornissen

Dit is een zeer beperkte opsomming van de verschillende problemen die kunnen ontstaan vanuit een verstoring in de energie stroom in meridianen. Dit zijn tevens indicaties waarvoor je een paard met acupunctuur zou kunnen behandelen.

Over het algemeen heeft de acupunctuur verschillende uitwerkingen, afhankelijk van de punten die je prikt. De punten hebben namelijk ieder een specifieke werking en daarbij is vooral heel belangrijk de combinatie van punten in verhouding tot het probleem dat je gevonden hebt. Er zijn punten die specifiek hitte wegwerken, die je kunt toepassen als er sprake is van een ontsteking. Er zijn ook punten die specifiek weer energie doen doorstromen. Deze kun je gebruiken in geval van een stagnatie (pijn) in een meridiaan.

Er zijn binnen de acupunctuur verschillende behandel technieken mogelijk. Er zijn verschillende manieren om de patiënt en zijn klacht of ziektebeeld te onderzoeken. Verder zijn er ook meerdere manieren van prikken die er voor zorgen dat de uitwerking van de behandeling anders kan zijn. Daarnaast is er bijvoorbeeld electro-acupunctuur die met stroompjes werkt op de punten.

Hoe kunnen problemen nu eigenlijk ontstaan in de meridianen?

Hierbij kun je denken aan een overbelasting van het lichaam zoals te zware training of te zware krachtsinspanning. Ook kan het gaan om een overdreven blootstelling aan kou, wind of hitte bijvoorbeeld. Afhankelijk van het type paard kan de invloed van deze omstandigheden van buiten af verschillend zijn.

Ook slechte voeding of (chronische) stress kan onbalans in de meridianen veroorzaken.

De juiste balans en doorstroming van de meridianen zorgt voor een goede weerstand tegen al deze invloeden maar andersom maakt een eenmaal begonnen onbalans het individuele paard kwetsbaarder.

Het tijdig of zelfs preventief behandelen zorgt ervoor dat de factoren van buitenaf die ziekte kunnen veroorzaken weinig kans krijgen. Daarentegen zal een individu, die al in onbalans is in meerdere meridianen, ernstiger ziek kunnen worden.

acupunctuur naald

De behandeling houdt dus in dat het paard in bepaalde acupunctuur punten naalden gezet krijgt en daar afhankelijk van de gewenste uitwerking een aantal minuten mee moet staan.

Het aantal behandelingen is zeer afhankelijk van de klacht en uitgebreidheid van de onbalans, maar ook zeker afhankelijk van de mogelijkheid om de wortel van het probleem (snel) op te kunnen sporen.

Na de behandeling is het zeer aan te raden dat het paard tijd krijgt om bij te komen evenals tijd en rust om om te gaan met de reacties die mogelijk volgen op de behandeling. Klachten kunnen soms eerst wat duidelijker worden of veranderen naarmate je meer tot de kern van het probleem komt. Er kan sprake zijn van onderliggende problemen die je naar ‘boven’ haalt door middel van je behandeling.

De algemene effecten die acupunctuur kunnen hebben zijn:

  • Bevorderen van de bloedcirculatie
  • Vrijmaken en afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam
  • Ontspanning in de spieren Versterken van het immuunsysteem
  • Pijnstillende werking door vrijkomen specifieke stoffen in het bloed

Acupunctuur is een geneeswijze en behandeling die zeer goed preventief is toe te passen, dus voordat er een grote onbalans ontstaat en duidelijke symptomen zichtbaar zijn. Daarom is het altijd goed een paard (ondanks dat er geen klachten zijn) na te laten kijken op een mogelijke disbalans in de systemen en om deze tijdig weg te werken.

Acupunctuur is niet voor ieder paard even prettig. Het is daarom soms beter toepasbaar met het gebruik van de laser op bepaalde punten aangezien je daarmee het paard niet hoeft te prikken. Dit kan echter niet op ieder moment op ieder punt toegepast worden en blijft dus een beperking in de toepassing van je acupunctuur behandeling.

Acupunctuur kan als behandelwijze op zichzelf toegepast worden maar is ook heel goed toepasbaar als aanvulling naast de andere behandelingen zoals osteopathie, chiropractie, sportmassage en allerlei natuurgeneeswijzen.

@gezondheid van mijn paard

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid