Weidegang tips

Praktische tip voor de weidegang

 • Als je regelmatig de mest opruimt van het weiland dan verlaag je het risico op een worminfectie bij je paard. Je kunt met minder wormbehandelingen volstaan wat de belasting op je paard en het milieu verlaagt. Hierover kun je meer lezen in het artikel over de preventie van wormbesmettingen.
 • In de zomer kan je paard veel last hebben van vliegen. Deze gaan vaak met name rond de ogen zitten en kunnen daarmee voor (onschuldige) ontstekingen van het slijmvlies van het oog zorgen. Om dit te voorkomen kun je je paard een vliegenmasker omdoen. Let wel goed op dat deze mooi afsluit rond het hoofd anders kunnen er alsnog vliegen of andere insecten zoals wespen onderdoor kruipen en dan zitten ze opgesloten tussen het masker en het hoofd van je paard.
 • Vliegensprays kun je gebruiken om te zogen dat je paard wat minder last heeft van (steek)vliegen. Helaas werkt dit maar een paar uur en vaak maar in beperkte mate. Als je je paard iedere dag in wilt spuiten met een spray kies dan ook voor een natuurlijk middel. Vaak werken chemische middelen langer en in sommige gevallen ook beter, het is ook een belasting voor je paard en haar ontgiftingssystemen en uiteraard ook een belasting voor het milieu en degene die het op het paard spuit….voor jou dus.
 • Gebruik een sponsje om vliegenspray op het hoofd van je paard aan te brengen. Je hebt ook middelen in de handel die speciaal geschikt zijn om op het hoofd te gebruiken.
 • Paarden die last hebben van staart- en manen eczeem zijn vaak gebaat bij speciale vliegen dekens die bijna het hele lichaam bedekken. Op onze site kun je onder het kopje “staart- en manen eczeem” meer lezen over dit huidprobleem en staat een voorbeeld van zo’n deken.
 • Op het weiland kun je het beste het halster van je paard afdoen. Zo voorkom je dat ze hiermee ergens achter kan blijven haken en vaak geven halsters op langere termijn schuurplekken of wondjes. Mocht je een halster om willen laten omdat je bijvoorbeeld een vliegenmasker eraan wilt bevestigen kies dan voor een goed passend halster dat zacht genoeg is.
 • Een tip voor jezelf is; als je een paard hebt dat nog wel eens wil trekken aan het touw als je haar naar het weiland brengt, kies dan een katoenen halstertouw met voldoende lengte. Een synthetisch touw kan voor brandblaren zorgen als het door je handen getrokken wordt.
 • Wanneer je paard 24 uur op het land staat heeft zij een plek nodig waar zij beschutting kan zoeken tegen, wind, regen en zon.
 • Als je je paard van het weiland haalt, zorg er dan voor dat je nooit 1 paard alleen achter laat, tenzij je zeker weet dat dat geen probleem is. De meeste paarden die alleen komen te staan raken in paniek en gaan rennen of erger waardoor ze geblesseerd kunnen raken of je hele weiland kapot lopen.
 • Paarden met een witte neus (bles of schimmel) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van zonnebrand. Het insmeren met zonnebrand crème (speciaal voor paarden, te koop o.a. via internet) kan daarbij helpen. Uit onderzoek is gebleken dat zonnebrand crème zelf ook voor huidproblemen kan zorgen. Daarom is het wellicht verstandig om een natuurlijk product te kiezen met een hoge beschermingsfactor. Ook zijn er kapjes van stof (gaasachtig) in de handel die over de neus van je paard vallen.
 • Zorg ervoor dat je paard altijd over voldoende water beschikt. Dit kan zijn via drinkbakken, maar een sloot kan ook. Als je je paard uit de sloot laat drinken is het wel goed om te testen of dit water geschikt is om te drinken en de kwaliteit van de slootkanten moet goed zijn. Niet te steil en een stevige ondergrond. Anders kan je paard in de sloot vallen.
 • Als je je paard uit het weiland haalt om te gaan rijden kan het voor sommige paarden erg fijn zijn om even in de box gezet te worden zodat ze kunnen plassen. Sommige paarden die maar per dag een paar uurtjes op het land staan plassen niet zo graag op het weiland en dan lopen ze tijdens het rijden met een volle blaas.
Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid