Beenbeschermers gevaren en nut

Onderzoek naar de gevaren en het nut van beenbeschermers

Er bestaan verschillende soorten beschermers die de benen van je paard, m.n. de pezen en kogels, beschermen tegen het aanstoten of strijken.

Echter recent onderzoek naar het nut van het gebruik van beenbeschermers heeft een opzienbarend resultaat naar voren gebracht. De Britse onderzoeker David Marlin onderzocht in opdracht van een gerenommeerde Engelse beenbeschermerfabrikant het effect van het gebruik van bandages en beenbeschermers.

Het is bij de meeste eigenaren wel bekend dat het bandageren van paardenbenen problemen kan veroorzaken. Het zou kunnen bijdragen aan o.a. het ontstaan van peesblessures. Bandageren beschermt niet of nauwelijks tegen het ‘aantikken’ van het achterbeen tegen het voorbeen. Daarnaast beschermen bandages en beenbeschermers ook niet tegen verdraaiingen e.d. en bieden het kootgewricht geen ondersteuning. Verkeerd bandageren kan echter wel leiden tot ernstige problemen: de bandages kunnen los raken waarbij het paard verstrikt kan raken in de losslingerende bandages, maar ook kunnen de bandages veel te strak zijn aangebracht wat blessures kan veroorzaken. Bandageren van een paard doe je dan ook eigenlijk voor een estistisch beeld, maar niet voor bescherming. Doe dit dus nooit indien je hierin niet bekwaam bent.

Been- of peeschermers met een harde buitenkant beschermen de achterzijde van de voorbenen en de kogels tegen het aantikken van de achterbenen of tegen trauma van buitenaf. De meeste beschermers zijn aan de voorkant ‘open’, maar tegenwoordig zie je ook veel beschermers met een ‘dichte sluiting’ aan de voorzijde. Vaak is de binnenkant gemaakt van neopreen of leer. Hoewel de beschermers een betere bescherming bieden tegen het aantikken als bandages, is echter in het recente onderzoek van Marlin naar voren gekomen dat de temperatuur binnen de beschermers dusdanig hoog oploopt dat dit ook tot ernstige blessures kan leiden.

Daarnaast zijn beenbeschermers vaak stijf van materiaal wat de beweging van de benen van het paard niet ten goede komt. Verder zal het gewicht van de beschermer ook invloed hebben op de beweging van de benen.

De resultaten van het onderzoek besprak David Marlin met diverse belanghebbenden uit de Engelse ruitersport om zo de kwaliteit van beenbeschermers te verbeteren om blessures in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden.

Bron: www.thehorse.com - Jennifer O’bryant April 27, 2009

Naar boven Disclaimer Paard en Gezondheid